Pronađen mrtav Bili Vajt Jr, autor legendarnog omota za Guns N’ Roses za “Appetite for Destruction”…

0
215
Appetite for Destruction, cover
Oglasi

Bili Vajt Junior, umetnik najpoznatiji po kreiranju naslovne ilustracije za debi album Guns N’ Roses iz 1987. “Appetite for Destruction”, navodno je pronađen mrtav.

Vajt, koji je bio student umetnosti u Long Biču u Kaliforniji sredinom 80-ih, sprijateljio se sa momcima iz Guns N’ Roses dok je bend pravio svoje prve korake na Sanset Stripu. Vajta je sa budućim rok ikonama upoznao njegov rođak, a jednog dana ga je neočekivano nazvao frontmen Eksl Rouz.

Sleš nema ni jedan jedini primerak albuma “Appetite for Destruction”… Sada je objasnio zašto je to tako

– Jednog dana je Eksl nazvao, i pitao da li mogu da mu nacrtam tetovažu, nakon što je video crtež koji sam uradio na zidu mog rođaka. Rekao sam naravno i tako smo počeli da pričamo – objasio je Vajt Junior tokom intervijua 2016.

Zajedno sa Rouzom, Vajt je pomogao u stvaranju sada već legendarnog logotipa keltskog krsta sa lobanjama svih pet članova Guns N’ Roses.

– Krst i lobanje koje su izgledale kao članovi benda su bili Ekslova ideja, ostalo sam ja uradio. Rad čvorova u krstu bio je referenca na Thin Lizzy, bend koji smo i Eksl i ja voleli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slash (@slash)

Dizajn je u početku trebalo da bude samo za tetovažu, a ne za omot albuma. Stvari su se promenile kada je originalna ideja omota za GNR-ov debitantski LP – kontroverzna slika Roberta Vilijamsa pod nazivom “Appetite for Destruction” – odbijena od strane izdavačke kuće. Naslov je ostao, Vilijamsova slika je premeštena na unutrašnjost omota, a Vajtov dizajn krsta i lobanje zauzeo je svoje mesto na naslovnoj strani.

TO JE BILO TO “RAZBIJANJE”… Gunsi spremili box-set u čast 30. rođendana albuma “Appetite For Destruction”

Objavljen 21. jula 1987, “Appetite for Destruction” je postao deo ne samo rokenrol, već muzičke i kulturne istorije. LP je prodat više od 30 miliona albuma širom sveta, što ga čini najuspešnijim debijem u istoriji. Vajtova ikonična umetnička dela postala su deo Guns N’ Roses nasleđa i ostala su jedna od najupečatljivijih ilustracija u roku. Skica originalnog koncepta tetovaže olovkom prodata je na aukciji 2009. za 6.875 dolara (Vajt nije učestvovao u prodaji).

U objavi na društvenim mrežama nakon Vajtove smrti, Sleš je umetnika nazvao “dugogodišnjim prijateljem benda”.

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime