Projekat spasavanja poslednjeg intervjua Džona Lenona… i zašto AI zbog toga mora da “ubije” – “Ratove zvezda”?

0
194
Džon lenon/Photo: YouTube screenshot
Oglasi

Veštačka inteligencija (AI) već je omogućila “stvaranje” poslednje pesme Beaitlesa, “Now and Then”, koja je ove nedelje stigla na vrh top-lista. Filmmejker Piter Džackson koristio je AI alat pod nazivom “machine audio learning” (MAL) kako bi izdvojio vokal Džona Lenona iz starog kućnog demo snimka iz 1970-ih.

Vokalna izvedba – koju je AI učinila ‘kristalno čistom’ – zatim je dopunjena novim snimcima instrumenata koje su svirali Pol Makartni i Ringo Star, zajedno sa gitarskim snimkom Džorža Harisona za pesmu iz 1995. godine.

Misterija poslednje pesme Džona Lenona… i kakve veze s tim ima TV film o bejzbolu

Međutim, posao MAL-a možda još nije završen, jer bi mogao da se koristi kako bi se spasio poslednji intervju sa Džonom Lenonom, snimljen manje od dva meseca pre njegovog tragičnog ubistva.

Na frustraciju obožavalaca, veći deo Lenonovih odgovora na pitanja u istorijski dragocenom snimku je potisnut – pomalo čudno – zvukom prvog filma “Ratovi zvezda”. Rezultat je bizaran spoj dva od najvećih kulturnih divova 20. veka – Ratovi zvezda sreću Beatlese.

Pred publikom “The Lost Weekend: A Love Story”… dokumentarac o ljubavnoj aferi Džona Lenona i Mej Peng, koju je odobrila Joko Ono

Intervju je snimljen 10. oktobra 1980. godine, dan nakon Lenonovog 40. rođendana i manje od dva meseca pre nego što je brutalno ubijen ispred svog doma u zgradi Dakota u Njujorku od strane ‘fanatika’ s lakim pristupom oružju.

U videu, Lenon priča sa muzičkim kritičarem Los Anđeles Timesa, Robertom Hilburnom, u Hit Factory Studios u Njujorku, gde su bivši Beatle i njegova supruga Joko Ono snimali i miksovali svoj povratnički album “Double Fantasy”.

Lenonov lični asistent, Fred Simen, navodno je postavio RCA video kameru kako bi zabeležio neformalan razgovor, iako da nije jasno da li je Lennon bio svestan toga.

Razlog zašto su na snimku i “Ratovi zvezda” bio taj što su inženjeri studija uključivali zvučne efekte filma u pesmu sa albuma “Beautiful Boys”, tokom kasnih faza produkcije albuma.

Snimak predstavlja ne samo Džonov jedini video intervju iz 1980. godine, već i poslednji snimljeni intervju slavnog muzičara.

MAL – Piter Džekson, screenshot

Ono što se može čuti iz intervjua – dok “Ratovi zvezda” ne pojvare sve – pokriva nekoliko tema, uključujući njegovog bivšeg kolegu Pola Makartnija, koga naziva “moj dragi”.

Takođe kaže da ga “nikada nije iznenadila’ Makartnijeva sposobnost pisanja pesama i upoređuje ga s ‘bratom’ pre nego što zvuk blastera stormtroopera preuzme kontrolu.

Osim toga, diskutuje o kritičkim reakcijama na filmove Beatlesa “Magical Mystery Tour” (1967) i “Yellow Submarine” (1968), koji naziva “mojim omiljenim Beatles filmom”.

Poslednja pesma Beatlesa dobila i spot… Režirao ga je Piter Džekson, a veštačka inteligencija “dodala” Džona i Džordža

Lenon se osvrće na odluku BBC-a da premijerno prikaže “Magical Mystery Tour” u crno-beloj tehnici umesto u boji, nazivajući osoblje televizije “glupim idiotima”.

Stručnjaci se nadaju da bi MAL mogao biti korišćen kako bi izdvojio Lenonov glas od zvučnih efekata na sličan način kao što je izdvojio Lenonov vokal od njegovog klavira na demo snimku “Now and Then”.

MAL radi identifikacijom različitih zvukova na snimku i razdvajanjem jednog od drugog, čak i ako su originalno snimljeni na istom tragu.


Šta je machine audio learning (MAL)?

MAL – Piter Džekson, screenshot

Machine audio learning (MAL) je vrsta tehnologije veštačke inteligencije koja se koristi za razdvajanje i izdvajanje zvuka iz snimaka.

Nastao je u producentskoj kompaniji WingNut Films, kojom rukovodi novozelandski filmski stvaralac Piter Džekson.

Naziv MAL je referenca na HAL – AI iz filma “2001: Odiseja u svemiru” i Mal Evans, tehničkog asistenta Beatlesa.


 

– Verujem da bi mnogo zavisilo od toga u kojoj meri je mikrofon zaista uhvatio šta Džon Lenon govori u prvom planu – rekao je audio stručnjak dr Ber za MailOnline. – Ako su njegove reči zaista na osnovnom snimku, ali su nečujne jer su pozadinske buke glasnije, onda potencijalno – da. Ako zvukovi iz pozadine spreče njegov glas da stigne do mikrofona (i na traku) tada možda ne.

MAL je kreiran od strane WingNut Films, produkcijske kompanije iz Velingtona, Novi Zeland, kojom rukovodi Džekson, najpoznatije po svojoj trilogiji “Gospodar prstenova”.

Prvi put kada je Rik Rubin čuo Beatlese: Za mene su oni dokaz postojanja Boga…

Pre nego što je nastao “Now and Then”, Piter Džekson je koristio MAL za svoj Disney+ dokumentarni film iz 2021. godine “Get Back” kako bi otkrio skrivene razgovore Beatlesa tokom proba.

Ako bi Džeksonov tim očistio snimak, to bi moglo ‘stvarno pomoći’ otkrivanju novih detalja o Lenonu, prema stručnjaku za Beatlese, Kenu Vomaku.

– Voleo bih da vidim restauraciju tog videa – rekao je za MailOnline.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime