Prljav i nežan “Prvi negativac” Mirande Džulaj

0
309
Oglasi

Izdavačka kuća Booka objavila je debitantski roman priznate umetnice, sineaste i autorke bestselera, zbirke priča “Baš ti, baš tu”, Mirande Džulaj, koji je istovremeno tako potresan, tako prljav, tako nežan, tako duhovit – tako u njenom stilu – da će čitaoci ostati zatečeni.

[accordion title=’U svom stilu’]

Photo: Promo
Photo: Promo

Miranda Džulaj je sineasta, umetnica i pisac. Napisala je scenario, režirala i tumačila glavne uloge u filmovima “Budućnost” (The Future, 2011.) i “Ja i ti i svi koje poznajemo” (Me and You and Everybody We Know, 2005.), za koji je dobila posebnu nagradu žirija na Sandens festivalu i četiri nagrade na Kanskom filmskom festivalu, uključujući i “Zlatnu kameru”. Njenu prozu objavljivali su Pari Rivju, Harpers i Njujorker, a zbirka priča “Baš ti, baš tu” iz 2007. dobila je međunarodnu nagradu “Frenk O’Konor” za kratku prozu, i objavljena je u dvadeset tri zemlje. Njeni video-radovi, performansi i veb projekti predstavljeni su u institucijama kao što su MoMA (Muzej moderne umetnosti u Njujorku) i muzej Gugenhajm, kao i na dva bijenala Vitni. Za Venecijansko bijenale 2009. osmislila je interaktivni park pod imenom “Jedanaest teških stvari” (Eleven Heavy Things), a za njen umetnički projekat zasnovan na imejlovima “Mislimo sami” (We Think Alone), u organizaciji muzeja savremene umetnosti Magasin III u Stokholmu, prijavilo se 104.897 ljudi iz sto sedamdeset zemalja. Odrasla je u Berkliju u Kaliforniji, a živi u Los Anđelesu.[/accordion]

Čeril Glikman veruje da ljubavna priča može trajati vekovima i da se jedna duša može seliti od bebe do bebe. Ona radi u neprofitnoj organizaciji za promociju ženskih odbrambenih veština, živi sama, jede uz sudoperu koristeći uvek istu viljušku i tanjir, što je deo njenog “sistema”, toliko razrađenog da, kako ona sa zadovoljstvom kaže, “s vremenom sve postane glatko do nivoa kada više ni samu sebe ne osećam, kao da ne postojim”. Kada je poslodavci zamole da privremeno primi kod sebe njihovu dvadesetogodišnju ćerku Kli, njen ekscentrično uređen svet raspada se u paramparčad. Ali upravo ista ta Kli, sebična i okrutna seks-bomba, svojim maltretiranjem primorava Čeril da se suoči sa stvarnošću i omogućava joj da, potpuno neočekivano, pronađe ljubav svog života.

Nežan i napet, lukavo urnebesan, prošaran divljim seksualnim fantazijama i silovitom majčinskom ljubavlju, prvi roman Mirande Džulaj pokazuje da je ova autorka, spektakularno originalna i ikonična, važan glas današnjice i pisac za sva vremena.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime