Preminuo Vlado Pravdić, nekadašnji klavijaturista Bijelog dugmeta

0
357
Vlado Pravdic, screenshot
Oglasi

Klavijaturista Bijelog dugmeta Vlado Pravdić, kako saznaje Avaz, preminuo je sinoć u Splitu.

To je za ovaj list potvrdila njegova bliska prijateljica. Pravdić, kako se navodi, je preminuo uoči svog 74. rođendana 6. decembra.

Pravdić je poslednjih godina živio u Splitu.

Mladi i naivni… Kako je 1975. u Londonu Bijelo dugme plaćalo besplatnu kafu

Rodio se u Sarajevu 1949. godine. Muzičku karijeru počeo je 1965. godine, a u septembru 1970. prešao je u Ambasadore i s njima prvi put ušao u studio. U to je vreme vokalni solista bio Zdravko Čolić, pa je Zdravkova ploča “Plačem za tvojim usnama” (1971) ujedno i Vladin diskografski debi. Na Vladinu nesreću, cela je stvar prošla prilično neslavno, pošto je orkestar potpuno prekrio orgulje, pa se od Vladinog prvenca ne čuje ni jedan jedini ton.

Bijelo dugme, Shazam.com

U proleće 1971. zamenio je u Indeksima Ranka Rihtmana, kupivši od njega orgulje Hammond T 202. Sam je napravio Leslie pojačalo. S manjim prekidima zbog obaveza prema fakultetu, svirao je s Indeksima sve do jeseni 1973. i snimio ukupno tri i po singla: “Sanjam” (1971), “I tvoje će proći” (1973), “Samo su ruže znale” (1974) i pesme “Povratak Džeka Trbosjeka i ostalog zla” i “Ugasila je plamen” na singlu “Plima” (1972). Odlaskom Davorina Popovića i Bode Kovačevića u vojsku, Indeksi su morali “na čekanje”, pa se Vladi ukazala prilika da za stalno pređe u grupu Jutro, koja se od 1. januara 1974. zove – Bijelo dugme.

Velika tajna ex-YU scene… Live album “Kod Hajdučke česme” Bijelo dugme snimilo je – u Sarajevu

Sa Bijelim dugmetom je snimio dva albuma “Kad bi’ bio bijelo dugme“ i “Šta bi dao da si na mom mjestu” pre odlaska u vojsku 1976. Njega je u Dugmetu zamenio Laza Ristovski. Vlado se vratio u Bijelo dugme 1978. Od 1978. do 1987. je sa Dugmetom objavio pet albuma: “Bitanga i princeza”, “Doživjeti stotu”, “Uspavanka za Radmilu M.”, “Kosovka djevojka” i “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”“. Nakon turneje Dugmeta pod nazivom “Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo”, 1987. godine, Vlado se povukao i posvetio kompjuterima, navodi se na njegovoj Wikipedia stranici.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime