Mladi i naivni… Kako je 1975. u Londonu Bijelo dugme plaćalo besplatnu kafu

0
456
Oglasi
Šta bi dao da si na mom mjestu, cover
Šta bi dao da si na mom mjestu, cover

Album Bijelog dugmeta “Šta bi dao da si na mom mjestu” objavljen je 17. decembra 1975. godine. Prvog dana mogao se kupiti samo u ‘Jugotonovoj’ prodavnici u Zagrebu pa tek onda u drugim delovima zemlje. Album je sniman od 8. do 23. novembra 1975. godine u “Air Recording” studijima u Londonu.

Velika tajna ex-YU scene… Live album “Kod Hajdučke česme” Bijelo dugme snimilo je – u Sarajevu

Bio je to zaista revolucionaran poduhvat u Jugoslaviji tog vremena: jedna domaća grupa snimala je u najboljem studiju u Evropi i jednom od najboljih u svetu.

Stanovali su u iznajmljenom stanu i putovali svakog dana podzemnom željeznicom do studija. Snimanje je počinjalo u tri sata popodne. Vlasnik studija Džordž Martin, producent Beatlesa, postavio je ovakva pravila: ko bi platio trista funti za jedan sat korišćenja studija, imao je na raspolaganju sve što poželi: od pića do kokaina. Svakog popodneva pažljivo su se sastavljale liste opreme za sutrašnje snimanje. Sutradan, sve što su tražili čekalo ih je spremno i naštimovano.

Nirvana je izašla na scenu, a onda je Krist Novoselić rekao: Dobro veče, mi smo Bijelo dugme…

U studiju je bio i automat za kafu i čaj. Prvog dana Bebek je ubacio pet penija i dobio kafu. Drugog dana Vlado Pravdić je otkrio da se kafa može dobiti i za peni. Trećeg dana Ipe Ivandić je ubacio peni i dobio kafu. Pritisnuo je dugme još jednom i ponovno dobio kafu. Dve kafe sa jedan peni – to je već bila sasvim dobra cena. Onda ih je neko od osoblja studija video kako “varaju automat” i obavestio ih da su i kafa i čaj besplatni.

Poznavaoci tadašnjih muzičkih prilika u ex-YU zaklinju se da ovo nije urbana legenda, ali u jedno nema sumnje. Dugme je iz Londona donelo album koji je promenio sve. Na bolje, ili na gore, zavisi od ugla posmatranja.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime