Preminuo Brus Gauers, reditelj jednog od najvažnijih muzuičkih spotova u istoriji

0
292
Brus Gauers, /Soutube screenshot
Oglasi

Brus Gauers, nagrađivani reditelj koji stoji iza dugačke liste muzičkih spotova, uključujući i onaj grupe Queen za “Bohemian Rhapsody”, preminuo je u 82. godini.

Kako piše The Hollywood Reporter, režiserovu smrt je potvrdila njegova porodica. Gauersova smrt je navodno nastala usled komplikacija od akutne respiratorne infekcije.

Ona je poznata po uvrnutim spotovima, ali ovaj je najluđi do sada… Lejdi Gaga snimila mini-film kao omaž čuvenom sovjetskom reditelju

Sedamdesetih godina prošlog veka stekao je ime u rastućoj industriji muzičkih videa. Njegov video iz 1975. za “Bohemian Rhapsody” pokazao se revolucionarnim. Klip – koji je suprotstavio snimke članova benda postavljene na crnoj pozadini sa isečcima nastupa na kojima je grupa Queen obučena u belo – postao je kultni.

Istorijski gledano, “Bohemian Rhapsody” bi se kasnije smatralo prvim pravim muzičkim videom, što je dokazalo da bi medij mogao da posluži kao glavno marketinško oruđe za bendove i da indirektno pomogne da se uvede MTV generacija. Ipak, to je bilo daleko od Gauersovog jedinog rada.

Danas se spotovi snimaju za “siću”, a nekad… ovo je 5 najskupljih spotova svih vremena, na prvom mestu – brat i sestra

Sa bendom Queen se družio na još nekoliko spotova, uključujući one za “You’re My Best Friend” i “Somebody to Love”. Njegov dalji rad uključivao je muzičke spotove za neka od najvećih imena u istoriji muzike, uključujući: The Rolling Stones, Genesis, Rod Stjuart, The Bee Gees, Journey, Alis Kuper, Rush, Toto, Kiss, Prince, Santana, i mnoge mnoge druge.

Pored spotova, Govers će ostati upamćen i po saradnji sa komičarima, Edijem Marfijem, Robinom Vilijamsom, Bilijem Kristalom, kojima je režirao komičarske specijale. Poslednja velika stavka u karijeri je bila saradnja, odnosno režija takmičarskog formata American Idol, sa kojima je sarađivao prvih deset sezona.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime