Prava praznična priča… Da li ste znali da kultni hit grupe Abba finansira obrazovanje devojčica u Gvatemali

0
294
ABBA Voyage/screenshot
Oglasi

Grupa Abba je ustupila Unicefu autorska prava za pesmu “Chiquitita”, a sav prihod od pesme ide na obrazovanje devojčica u Centralnoj Americi.

Ovo ne znaju ni mnogi okoreli obožavatelji švedske grupe Abba – hit “Chiquitita” iz 1979. godine, prodat u milionima primeraka tokom više od četiri decenije, švedskim muzičarima nije doneo ni dinar profita.

Tobijas Fordž (Ghost): ABBA zaslužuje Nobelovu nagradu… 

– Ustupili smo autorska prava Unicefu – rekao je za BBC Bjorn Ulvaeus, kompozitor pesme i osnivač grupe Abba.

– Ta pesma je tokom godina donela mnogo novca, a prodat je i veliki broj ploča i vrlo sam srećan zbog toga – dodaje.

Napisana povodom Unicefove godine deteta, “Chiquitita” – što na španskom znači “devojčica”, ujedno je bila prva pesma koju je Abba snimila na španskom.

Fudbalski klub Rendžers usvojio veliki hit grupe ABBA kao novu klupsku himnu…

Postigla je veliki uspeh širom Latinske Amerike, a Ulvaeus kaže da je grupa od samog početka znala na šta želi da usmeri prihod od numere.

– Mislim da je najhitnija stvar na zemaljskoj kugli osnaživanje mladih žena i devojaka – to bi promenilo naš svet.

– Veoma je tužno što širom sveta postoje kulture i religije gde devojke nemaju jednake šanse kao muškarci, pa smo odmah rekli Unicefu da tamo želimo da usmerimo novac – dodaje.

Frida, pevačica grupe Abba, dete je zloglasnog nacističkog projekta “Lebensborn”…

U školskoj sali u gradu La Tinta u Alta Verapazu, najsiromašnijem regionu Gvatemale, grupa domorodačkih devojčica izvodi sopstvenu verziju ove pesme, prevedenu na njihov maternji jezik k’ekchi- jezik Maja.

Deca osnovnoškolskog uzrasta pohađaju radionice na kojima uče o zdravlju i samopoštovanju u Udruženju prijatelja razvoja i mira (ADP), jednoj od najstarijih nevladinih organizacija u Gvatemali, koja se finansira od pesme.

Lider grupe ABBA posle mnogo godina otkrio: U Švedskoj su nas tretirali kao neprijatelje progresivne muzike…

U Gvatemali postoji hronični nedostatak obrazovanja o reproduktivnom zdravlju, posebno u siromašnim starosedelačkim zajednicama.

Samo u 2021. godini, 346 devojčica od 14 godina i manje porodilo se u Alta Verapazu, a broj mlađih od 16 koje su dobile decu je i veći.

HL/Izvor: bbc news na srpskom

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime