Posle svih muka, Nišville jazz festival ostaje u Nišu, “ispeglan” konflikt sa gradskim vlastima

0
335
Nišville/Photo: Arhiva Nisville jazz festivala
Oglasi

Internacionalni džez festival Nišvil i ove godine ostaje u Nišu, uprkos prethodnim najavama da će se iseliti iz Srbije zbog finansijske i druge nebrige njegovog “rodnog” grada i države.

Nišvil tim je doneo ovakvu odluku nakon što je “ispeglao” konflikt sa lokalnim vlastima u Nišu, dobio obećanje da će festival iz budžeta dobiti sredstva kao pre epidemije koronavirusa, a istovremeno započeo proces da kod države, zajedno sa još šest najvećih muzičkih manifestacija, svake godine dobija budžetski, a ne neizvesni konkursni novac, piše Danas.

“Još ovaj put” na tvrđavi… Nišville u pregovorima za odlazak iz Srbije?

To će pomoći, kako kažu, da ovaj festival, koji je britanski Guardian 2016. godine svrstao u deset najboljih džez festivala u Evropi, Ministarstvo kulture mu priznavalo status nacionalne manifestacije, a Ministarstvo turizma značaj nacionalnog brenda, opstane i ne postane “festivalčić”.

– Cilj nam je da ipak zaokružimo 30 godina postojanja Nišvila u Nišu, jer smo prošlog petka dobili pismo iz kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski da nam je budžet uvećan za pet miliona dinara u odnosu na 30 miliona, koje je Skupština grada usvojila u decembru prošle godine, što je dovelo u pitanje održivost festivala. Ovaj iznos je približan sredstvima od 36 miliona dinara koji su izdvojeni iz gradskog budžeta pre epidemije koronavirusa, što je inače bio minimum minimuma naših očekivanja od Grada Niša kao strateškog partnera da uopšte uđemo u riskantan posao prikupljanja nedostajućih 50 miliona za organizaciju ovogodišnjeg Nišvila – kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Blagojević kaže da je razrešen i drugi nesporazum Nišvila sa Gradom, nastao zbog “nestručnog tumačenja zakona od strane lokalne budžetske inspekcije”, koja je kontrolisala trošenje budžetskih sredstava u 2020. i 2021. godini, te naložila Nišvilu vraćanje šest miliona dinara koje “nije opravdao”, nakon čega su usledile međusobne tužbe ili pretnje tužbama.

Nišvil je sada sa Gradom potpisao ugovor o neophodnosti kontrole trošenja gradskih sredstava od strane licencirane revizorske kuće, a ne od strane ove inspekcije.

Revizorska kuća je, kaže on, već dostavila Gradu da je Nišvil prethodnu, 2022. godinu opravdao u celosti.

– Iskreno, očekivali smo povećanje festivalskog budžeta za ovu godinu od 16 odsto, koliko je proslogodišnji rast cena na malo, ali je i ovo realno daleko bolja podrška Grada nego prošlogodišnja, u kojoj smo napravili neto gubitak od 11,2 miliona. Nadamo se da ćemo najznačajniju podršku dobiti od Ministarstva turizma, kao treći najposećeniji festival u zemlji, a bilo bi sjajno i ukoliko bi Ministarstvo kulture izjednačilo izdvajanje za Nišvil sa izdvajanjima za tri najznačajnija filmska festivala, koja su prošle godine dobila trostruko više sredstava iako Nišvil ima višestruko veće tehničke troškove nego svi oni zajedno – dodaje Blagojević.

Nakon sutrašnje sednice Saveta Nišvila, na kojoj će se govoriti o ovoj temi, festival će, sa “ogromnim zakašnjenjem”, započeti potpisivanje ugovora sa 116 ovogodišnjih izvođača, koji su “strpljivo čekali da vide da li će se on uopšte dogoditi”.

Od 10. februara počeće i prodaja karata, u okviru koje će prvih 500 kompleta moći da se kupi po beneficiranoj ceni.

HL/Izvor: danas.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime