Home»Muzika»Homeland»“Još ovaj put” na tvrđavi… Nišville u pregovorima za odlazak iz Srbije?

“Još ovaj put” na tvrđavi… Nišville u pregovorima za odlazak iz Srbije?

5
Shares
Pinterest Google+
Nišville/Photo: Arhiva Nisville jazz festivala
Nišville/Photo: Arhiva Nisville jazz festivala

Posle skoro trideset godina Niš će možda izgubiti manifisteciju koja je početkom avgusta dovodila u grad i do sto hiljada turista. Razlog za premeštanje festivala u drugu državu je nerazumevanje, pre svega gradskih vlasti, a onda i Ministarstva turizma Srbije i države.

Nišville 2022 će biti održan od 5. do 14. avgusta, a realno je očekivanje da će to biti njegovo poslednje izdanje koje će biti održano u našoj zemlji, najavio je direktor festivala Ivan Blagojević. Na konferenciji za novinare on je rekao da se problemi Nišvila “odnose na finansije i nerazumevanje države i sponzora koliko je važno negovati umetničke a ne samo komercijalne festivale, pogotovo elektronske muzike”.

– Slogan ”Još ovaj put” deluje malo dramatično, pa ljudi misle da je marketinški trik, ali je realno naše uverenje ako se hitno nešto ne desi da ćemo sledeći festival imati van Srbije. Već smo u ozbiljnim pregovorima sa nekim evropskim zemljama – izjavio je Blagojević.

Ivan Blagojević/Photo: Dušan Mitić Car
Ivan Blagojević/Photo: Dušan Mitić Car

Blahojević je rekao da nije dobijen očekivani status nacionalnog festivala, a čak je Ministarstvo turizma ove godine smanjilo još više “slabašnu podršku Nišvilu”, koji je umesto ranijih četiri miliona dinara dobio dva. Što se tiče izdvajanja Ministarstva kulture festival ove godine beleži povećanje od 300.000 dinara. Prema Blagojevićevim rečima, sa svojih četiri i po miliona, Nišville se ne može usporediti sa Festivalom evropskog filma Palić i Kustendorfom koji imaju 13, odnosno 14 miliona, dok Bitef ima 13, a Festival igre 12 miliona dinara.

– Mi koštamo tehnički više nego svi oni zajedno. Opremiti onoliko scena sa razglasom, svetlom, video produkcijiom je daleko skuplje i teže nego uraditi to u dvorani i bioskopskoj sali – rekao je Blagojević i dodao:
– Budžet potreban Nišvilu da bi fukncionisao je milion evra. Možemo skupiti dobar deo sredstava, ali ne možemo polovinu. Ne verujem da će bilo ko zaplakati za nama ako ne budemo radili u Srbiji. Takva je atmosfera da umetnički festivali nisu bitni, to biračko telo je nebitno.

On je pozvao publiku “da dođe na poslednji Nišville” i da zadrže u lepom sećanju sve što je napravljeno za 28 godina.

Još ovaj put…

Izvor: tanjug/mulj.net

Previous post

Uzemljeni svemir... ESTAM World Music Festival od 12. do 14. avgusta u Kargujevcu

Next post

Poznati finalisti konkursa Zadužbine Milana Mladenovića

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.