Pobunio se Robert Smit, Tiketmaster pristao da fanovima vrati deo novca za ulaznice…

0
191
The Cure/ Photo: AleX
Oglasi

Vođa rok grupe The Cure Robert Smit, koji se javno i žestoko pobunio zbog naduvanih cena karata za predstojeće koncerte njegovog benda u Americi, saopštio je preko Twittera da je servis Ticketmaster odlučio da kupcima najjeftinijih ulaznica refundira sav novac dodatno naplaćen na ime raznih naknada.

Kako prenose Guardiani drugi mediji, Tiketmaster koji u SAD ima dominantan položaj na tržištu, prema Smitovim rečima odlučio je da deo dodatno naplaćenog novca refundira i kupcima skupljih karata.

Haos sa ulaznicama za turneju Tejlor Svift, otvorio pitanja o monopolu u koncertnoj industriji, uključila se i Bela kuća

Smitova borba sa nakupcima karata, a kasnije i Tiketmasterom – servisom za karte u vlasništvu Live Nation, svetskog giganta, počela je ovih dana da se “valja” preko portala koji prate dešavanja u muzici i muzičkoj industriji, i juče je dospela u svetske medije kada je vođa The Cure izjavio da je “zgađen” visinom naknada neretko veći od cene najjeftinijih ulaznica.

Pošto je izjavio da je zatažio izjašnjenje Tiketmastera, Smit je danas saopštio preko Twittera da se posle dodatnih razgovora, Tiketmaster složio da su mnoge od tih naknada koje se naplaćuju neprimereno visoke, pa je kao gest dobre volje ponudio refundaciju u iznosu od 10 dolara po karti svima koji imaju verifikovane fanovske naloge za kupovinu najjeftinijih karata.

Prema njegovim rečima, Tiketmaster je ponudio “i refundaciju u iznosu od pet dolara po karti svima koji imaju verifikovane fanovske naloge za ostale transakcije u vezi sa kartama”.

“Ako ste već kupili kartu, sleduje vam automatska refundacija. Sve karte koje će sutra biti u prodaji ići će uz niže naknade”, naveo je Smit.

Grupa The Cure je posle prošlogodišnje evropske turneje nedavno objavila na svom sajtu da kreće na američku turneju na kojoj će promovisati novi, još neobjavljeni album “Songs of a Lost World” – prvi koji je bend snimio od 2008. godine.

Kako bi izbegli da nakupci i botovi dignu cene karata u nebesa, grupa se opredelila da karte po vrlo popularnim cenama prodaje preko Tiketmastera, i to preko registrovanih, personalizovanih naloga kako bi se onemogućilo da preprodavci karata otkupe jeftine ulaznice, a onda ih nude po paprenim cenama na sopstvenim sajtovima.

Predsednik Amerike Džo Bajden traži da se smanje cene ulaznica za koncerte…

Smit je takođe objavio da The Cure neće koristiti tzv. “dinamički obračun cene“ i druge opcije koje drastično poskupljuju ulaznice za koncerte kupljene preko Tiketmastera, što je prethodnih godina razbesnelo obožavaoce Brusa Springstina i Tejlor Svift.

Međutim, kako prenosi Gaardian, kupci karata za koncerte The Cure u Americi svejedno su se suočili sa naduvanim cenama i priložili skrinšotove sa Tiketmasterove platforme za kupovinu sa koje se vide različite dodatne naknade za različite koncertne prostore.

Otkrivena taktika za kupovinu najjeftinijih ulaznica za koncerte i festivale…

Na jednoj slici se vidi da kombinovane dodatne naknade prevazilaze osnovnu cenu od 20 dolara. Kupcu je naplaćena “servisna naknada” od 11,65 dolara, naknada po osnovu konkretnog koncertnog prostora od 10 dolara i naknada za obradu od 5,50 dolara.

Gnev kupaca karata za koncerte grupe The Cure poslednji je primer veoma negativnih reakcija na Tiketmasterov poslovni model. U novembru, Tiketmaster je obustavio generalnu prodaju karata za turneju Tejlor Svift jer je potražnja za kartama preko verifikovanih naloga kupaca ostavila “nedovoljan inventar preostalih karata”.

Fanovi su baš ljuti… Ulaznice za turneju Brusa Springstina koštaju i do 5.000 dolara

Svift je osudila ovakvo ponašanje, a poslanica Predstavničkog doma Kongresa SAD Aleksandra Okasio-Kortez pozvala je da se hitno razdvoje Tiketmaster i Lajv Nejšn, koji su se spojili 2010. godine, i to spajanje nazvala je “monopolom”, podseća Guardian.

U januaru ove godine, američki Senat – gornji dom Kongresa, imao je sednicu povodom ponašanja Tiketmastera, prodaje karata, monopolizacije, lukrativnog tržišta preprodaje karata i uticaja Tiketmastera na koncertnu industriju, a povodom ovog problema se negativno oglašavao i predsednik SAD Džozef Bajden.

HL/Izvor: n1info.ts

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime