Pesmu koja je postala njegov zavet i legat, ustvari nije napisao Fredi Merkjuri… ovo je priča iza legendarne “The Show Must Go On”

0
573
Oglasi
Fredi Merkjuri/Photo: facebook@freddiemercury
Fredi Merkjuri/Photo: facebook@freddiemercury

Danas je reč o jednoj od najpoznatijih pesama 20. veka koje je obeležila ne samo karijeru grupe Queen već čitavu jednu generaciju. Mnogi su je pevali, ali niko kao Fredi. Verovatno zbog toga mnogo ljudi ne zna da pesmu zapravo nije napisao on.

“The Show Must Go On” (Šou mora da se nastavi) je pesma grupe Queen sa njihovog albuna “Innuendo” iz 1991. godine.

Iako važi mišljenje da ju se napisao Fredi Merkjuri i da ona predstavlja njegovu oproštajnu pesmu, to je samo delimično tačno. U stvari, osnovu je napisao gitarista Brajan Mej, inspirisan upravo Merkjurijevom borbom sa bolešću, njegovom hrabrošću i istrajnošću u poslednjim danima.

Niko nije verovao da može…

Merkjuri je bolovao od side, iako se to tada nije zvanično znalo. Sredinom 1991. već je bio toliko bolestan da je jedva hodao, pa je Mej bio zabrinut da li će on biti i fizički sposoban da otpeva tako zahtevnu pesmu. Zato je demo verzije otpevao upravo Mej iako je morao da koristi falset na pojedinim, previsokim, deonicama.

KAKAV JE TO BIO LIK… FREDI MERKJURI SVOJIM PRIJATELJIMA ŠALJE PRAZNIČNE POKLONE I POSLE SMRTI

Međutim, na iznenađenje svih članova grupe, kada je došlo vreme snimanja, Fredi je došao u studio, popio malo votke, ustao, rekao: “Ima da je jeb**o otpevam, dušo!” i onda otpevao celu pesmu bez greške iz prvog pokušaja.

– Krenuo je i rasturio, potpuno je pokidao taj vokal – prisetio se Mej.

Nakon toga, Fredi Merkjuri već je bio preslab da bi snimio spot, pa za njega nije rađen novi materijal, već je sačinjen kolaž od spotova grupe načinjenih između 1981. i 1991. godine.

Tekst pun aluzija

Pesma govori o životu na sceni uopšteno, o tome da se svi lični problemi moraju ostaviti “iza, u bekstejdžu” kada se nastupa, a tekst je pun aluzija i metafora. Na kraju, tekst govori o odlučnosti i želji za životom: “I have to find the will to carry on with the show” (Moram da nađem volje da nastavim šou), prenosi Istorijski zabavnik.

Džim Haton, Merkjurijev partner u poslednjih šest godina njegovog života jednom je izjavio da postoji stih koji najbolje opisuje Fredijeve poslednje dane života.

– Po mom mišljenju, stih koji je najviše autobiografski je: ‘My make-up may be flaking but my smile still stays on’ (Šminka mi se ljušti, ali osmeh mi ne silazi”). Bilo je upravo tako. Bez obzira koliko je Frediju bilo loše, on nikada nije gunđao niti tražio bilo kakvo saosećanje. Ta bitka je bila samo njegova i ničija više, i on je uvek pokazivao hrabro lice, uprkos sve goroj situaciji – izjavio je Džim u intervjuu 1994. godine.

Nažalost, Fredi Merkjuri nije uspeo da pesmu nijednom izvede na nastupu. Preminuo je 24. novembra 1991. nedugo po objavljivanju albuma. I danas važi za jednog od najboljih pevača koji su ikada živeli.

HL/Izvor: istorijskizabavnik.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime