Neverovatne stvari dešavaju se na jezeru koje svi pamtimo po kultnom filmu…

0
203
Oglasi
Dirty Dancing/Photo: Yahoo.com printscreen
Dirty Dancing/Photo: Yahoo.com printscreen

Jezero u kojem su Patrik Svejzi i Dženifer Grej vežbali skok u vazduh više nije kao što je nekad bilo.

Planinsko jezero (Mountain Lake), koje svetska javnost pamti po nezaboravnim scenama iz kultnog filma “Prljavi ples” presušilo je pre 12 godina i tako ostalo sve do ovoga leta kada je voda opet počela da nadireu njega, iznenadivši lokalce i posetioce.

Pansion Planinsko jezero postao je meka za obožavaoce filma koji su putovali u Pembrok u američkoj državi Virdžinija kako bi obišli mesta iz filma. Tamo je drvena kuća u kojoj je boravila glavna junakinja sa svojom porodicom i natkrivena senica gde su organizovani plesni časovi.

AKO POZOVETE OVAJ BROJ IZ TERMINATORA, JAVIĆE VAM SE – ŠVARCENEGER LIČNO

Nivo vode u jezeru prvi put je pao 1999. godine, ali se vratio 2003. Tri godine kasnije opet je pao i do 2008. godine jezero je potpuno presušilo. Međutim, poslednjih nedelja, nakon obilnih kiša, lokalci su primetili da se opet puni vodom.

– Sada je popunjena trećina jezera i čini se da se voda zadržava – rekla je za lokalni list Roanok tajms, menadžerka pansiona Hajdi Stoun.

– Ovo je vrlo uzbudljivo. Gosti su jako srećni, jer je jezero bilo suvo toliko godina i više izgleda kao livada. Najlepše je kada je ispunjeno vodom – rekla je ona a prenosi Jutarnji.

Naučnici kažu da fenomen nestajanja i ponovnog pojavljivanja čini to jezero jedinstvenim.

– Bazen ovoga jezera je apsolutno jedinstven, ne samo na Apalačkim planinama, nego u celom svetu – rekao je profesor Džon Kovli sa Koledža Roanok.

On je dodao da je sa timom naučnika istraživao jezero i da su utvrdili da jezero dosegne najnižu tačku svakih 400 godina.

– Kada se jezero isuši, odnosno kada se isprazni, reč je o samočišćenju premeštanjem sedimenta koji se nakupio na dnu jezera kroz prilično složen vodovodni sistem kako bi jezero bilo veće, dublje i čistije – rekao je on.

Znatiželjnici će morati da se strpe kako bi videli hoće li se jezero u potpunosti napuniti vodom, ali Stoun ističe da taj kraj  posetiocima pruža i druge aktivnosti poput tematskog vikenda “Prljavi ples” koji uključuje lov, kvizove i, naravno – ples.

HL/Izvor: jutarnji.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime