Ovo je najsmrtonosnija muzika na svetu… Zvuk Covida-19, struktura koronavirusa pretvorena u muziku (AUDIO)

0
202
Covid-19/Photo: Pixabay
Oglasi
Covid-19/Photo: Pixabay
Covid-19/Photo: Pixabay

Verovatno ste do sada videli na desetine iustracija zloglasnog koronavirusa, odgovornog za više od milion infekcija i više desetina hiljada smrti. Naučnici su sada pronašli način i da ga čujete, prevodeći strukturu virusa u muziku.

Zvukovi koje čujete – zveckava zvona, zvonke žice, lepršave flaute – svi oni predstavljaju različite delove virusa, nalik šiljcima, koji štrče iz tela virusa i omogućavaju mu da se zakači za nesvesnog domaćina.

Kao i svi proteini, i ovi šiljci su izgrađeni od kombinacija aminokiselina, piše eminentni naučni časopis Science, a prenosi luftika.rs.

Koristeći novu tehnologiju nazvanu sonifikacija, naučnici sa Tehnološkog fakulteta u Masačusetsu dodelili su svakoj aminokiselini jedinstveni zvuk u notnom sistemu, pretvarajući celokupni virus u muzičko delo.

STIVEN KING: PA KAKO NISU PREDVIDELI OVU EPIDEMIJU? SVE SAM IM LEPO NAPISAO…

U stvarnom životu te aminokiseline imaju tendenciju da se uvijaju u spirale, ili da se rastegnu. Naučnici su beležili te karakteristike, menjajući vreme trajanja i jačinu zvuka. Usled toplote, molekularne vibracije takođe proizvode zvuke.

Ali zašto bi iko prevodio virus u muziku?

Ovakav format može pomoći naučnicima da pronađu delove proteina za koje bi antitela ili lekovi mogli najbolje da se vežu. Istraživači tvrde da je ovakav pristup brži i intuitivniji od klasičnih metoda proučavanja proteina, kao što je molekularno modeliranje.

Oni se nadaju da će upoređivanjem muzičkih sekvenci proteinskih šiljaka sa velikom bazom podataka drugih sonificiranih proteina jednoga dana pronaći onu koja će se “zalepiti“ za šiljak, sprečavajući virus da inficira ćeliju.

Što se tiče instrumenata, oni su u potpunosti bili stvar izbora naučnika. U ovom konkretnom slučaju, japanski koto svira glavne tonove i daje te umirujuće zvuke, svima potrebne u ovim mračnim vremenima.

HL/Izvor: Luftika.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime