Osuđen haker koji je ukrao nedovršene pesme 89 izvođača i prodavao ih na dark vebu…

0
501
Haker/Photo: freepik.com
Oglasi

Na 18 meseci zatvora osuđen je 22-godišnji haker Adrian Kviatkovski koji je ukrao neobjavljene pesme niza poznatih izvođača i na njima zaradio više od 131.000 funti.

Mladi haker ilegalno je pristupio podacima muzičara i njihovih producenata koji su bili sačuvani u cloudu i kopirao nedovršene pesme. Policija je pronašla ukupno 1.263 audio datoteke niza poznatih izvođača, uključujući Eda Širana, Kanje Vesta i repera Lil Uzi Verta i tvrde da je na njima zaradio 131.000 funti.

Hakeri ucenjuju Massima Savića: Traže mi novac, sad samo da vidim sa kog računa da isplatim…

Kancelarija okružnog tužioca na Menhetnu pokrenula je istragu 2019. posle brojnih pritužbi od muzičara. Izvestili su da je osoba pod pseudonimom Spirdark dobila pristup nizu računa i prodavala sadržaj koji je bio sačuvan na njima. Nedugo potom vlasti su uspele s Kviatkovskim da povežu adresu e-pošte korišćenu za postavljanje Spirdarkovog računa za kriptovalute.

Možete da je slušate, ali nikako nemojte da je guglate… Ime ove pevačice širom otvara vrata hakerima koji kradu vaše podatke

Kviatkovski je uhapšen, a policija je zaplenila sedam uređaja, uključujući hard disk koji je sadržao 1.263 neobjavljene pesme 89 izvođača. Zaplenili su mu bitkoine u vrednosti od 64.000 funti, a na bankovnom računu pronašli su još 67.275 funti koje su došle od kriptovaluta.

PA VI POSLE BRANITE DECI DA SEDE ZA RAČUNAROM… Spotify za dve godine platio više od 142 hiljade dolara hakerima – iz sigurnosnih razloga

– Ne samo da je nekolicini umetnika i njihovim produkcijskim kućama prouzrokovao znatnu finansijsku štetu već ih je lišio mogućnosti da objave svoja dela. Kviatkovski će se sada suočiti s posledicama svojih postupaka i nadam se da će ovaj rezultat takođe naterati njegove kupce da se suzdrže od kupovine ilegalnog sadržaja – rekao je detektiv jedinice za sajber kriminal.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime