Oružarka Hana Gutijerez-Rid osuđena zbog smrti snimateljke na setu filma “Rust”

0
287
Hana Gutijerez-Rid , screenshot YouTube
Oglasi

Oružarka, koja je napunila pištolj kojim je glumac Alek Boldvin usmrtio snimateljku, osuđena je za ubistvo iz nehata.

Sud je utvrdio i da Hana Gutijerez-Rid nije kriva po drugoj tački optužnice za skrivanje dokaza posle smrti Haline Hačins na snimanju filma “Rust” 2021. godine.

26-godišnja žena mogla bi da bude kažnjena sa 18 meseci zatvora. Boldvinu se takođe sudi za ubistvo zbog ovog incidenta.

Da on nije pucao, ona sada ne bi bila mrtva… Porodica Haline Hačins ipak odlučila da tuži Aleka Boldvina, priložili animiranu rekonstrukciju ubistva

Halina Hačins, 42-godišnja snimateljka, poginula je pošto je pištolj koji je Boldvin koristio na probi ispalio pravi metak na snimanju vesterna u Novom Meksiku.

Porota je imala tri sata da donese odluku o presudi koja je objavljena u sredu. Gutijerez-Rid nije pokazala reakciju kada je čula presudu.

Dok su je iz sudnice odvodila dva policajca, uplakanoj majci je rekla da će “sve biti u redu”, prenela je agencija Reuters.

Roditelji i sestra Haline Hačins kazali su da su “zadovoljni” presudom.

“Raduje nas što pravosuđe nastavlja da vodi računa o tome da se svi koji snose odgovornost za Halininu smrt suoče sa posledicama”, naveli su u saopštenju.

Presuda protiv Gutijerez-Rid će se verovatno smatrati povoljnom okolnošću za Aleka Boldvina. Njegovi advokati sada mogu da iznesu argument da njihov klijent nije mogao da predvidi da ima bojeve municije na snimanju, jer je to odgovornost oružarke.

Dva minuta užasa…. Objavljen snimak Aleka Boldvina kako vežba s pištoljem na setu pre smrtonosnog pucnja

Tužilaštvo je istaklo da se Gutijerez-Rid nije postarala da oružje bude napunjeno samo ćorcima, lažnim mecima koji izgledaju kao pravi, a tako i zvuče prilikom pucanja.

– Ovde se radi o neprestanim bezbednosnim propustima, koji su doveli do smrti ljudskog bića – kazala je tužiteljka Kari Morisej tokom zaključnih iskaza.

Gutijerez-Rid bila je “nemarna”, “nepažljiva” i “nije razmišljala” kada nije uspela da primeti da su pravi meci pomešani sa ćorcima u kutiji sa municijom na filmskom setu, dodala je ona u obraćanju poroti.

Imala je samo 42… Ko je Halina Hačins, direktorka fotografije koju je ubio Alek Boldvin

Jedan od tih metaka završio je u cevi pištolja koji je koristio Boldvin, navode iz tužilaštva.

Prikazali su i dokaze da je oružarka donela kutiju prave municije u Novi Meksiko iz njenog doma u Kaliforniji. Dodali su da su se ovi meci polako raznosili po setu tokom 12 dana snimanja.

Morisej veruje da oružarka to nije učinila sa namerom, već da je smrt snimateljke bila plod tragične neobazrivosti.

Posle ubistva, Gutijerez-Rid bila je “više zabrinuta za njenu karijeru” nego za žrtve, dodala je tužiteljka.

Pojavila se teorija o sabotaži na snimanju filma “Rust” koja je dovela do tragedije… Kome je bio namenjen pravi metak?

Gutijerez-Rid nije svedočila tokom dvonedeljnog suđenja, ali je njen advokat kazao tokom završne reči da tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je njegova klijentkinja jedina odgovorna za fatalni incident.

– Kutije nisu važne, jer ne znamo šta je u njima bilo tri ili četiri dana pre incidenta – rekao je advokat Džejson Bouls poroti, tvrdeći da oružarka nije znala da ima pravih metaka na snimanju.

Optužio je i Boldvina da je “postupao mimo scenarija” kada je uperio oružje u članicu snimateljske ekipe.

– Nije bilo po scenariju da Boldvin uperi oružje. Ona nije znala da će on da uradi ono što je učinio – dodao je Bouls.

Advokat je najavio da će uložiti žalbu.

Ekipa filma je prošle godine završila snimanje u čast Hačins, a njen suprug bio je izvršni producent.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime