Olivija Vajld: Poslušala sam Dejvida Bouvija i otplivala malo dalje od mesta gde mi noge dodiruju dno…

0
224
Olivija VAjld, screenshot YouTube Variety
Oglasi

Postoji trenutak u detinjstvu svakog pojedinca kada nestaje tlo pod nogama, a opasna provalija budućnosti se naglo pojavljuje. Često je to kulturni šamar u obliku muzike koja nosi neki predosećaj.

Pojava Dejvida Bouvija u emisiji “Top of the Pops” već je predstavljala privlačan prizor – ko je ovo androgeno stvorenje u šarenom odelu? Svojim nastupom prikazao je opasnu privlačnost nečega što podseća na uličnu tuču, a uz to je imao muziku koja je bila dovoljno snažna da sve to podrži.

Bezlični amater koji peva pogrešne note… Tako je “stručni” BBC žiri procenio Dejvida Bouvija na prvoj audiciji

A onda se desilo – jednim dugim prstom, Bouvi je pozvao milione zbunjenih očiju u svoj novi boemski svet. Od tog trenutka, svet se nije promenio samo za nekoliko zaljubljenih mladih ljudi, već za sve nas. Njegova muzika imala je dubinu pažljivo konstruisanog svemirskog univerzuma, a što je još važnije, imala je mnogo toga da kaže o planeti na kojoj živimo.

Dejvid Bouvi/Photo: shutterstock

U svom rediteljskom radu, Olivia Vajld očigledno pokušava da stvori nešto slično. Njen najnoviji film, “Don’t Worry Darling”, ne samo da je vizuelno zadivljujući, već je i alternativna stvarnost koja kritički posmatra naš svet. S obzirom na njenu ljubav prema Bouviju, lako je primetiti kako ju je njegov hrabar pogled inspirisao kao umetnicu.

Zaista, u vezi sa svojim nedavnim kreativnim poduhvatima, rekla je za The Talks:

– Tek kada napustimo sigurnost udobnosti, moći ćemo da istražimo nova okruženja. Tamo najinteresantnija umetnost uvek proizlazi! Dejvid Bouvi je rekao nešto poput, ‘Plivajte kreativno. Plivajte malo dalje od tačke gde vam noge dodiruju dno, tako ćete znati da idete u dobrom smeru’. I mislim da je to to. Morate malo da budete izazvani, uplašeni, prestrašeni.

Cenzurisana Olivija Vajld ne može da veruje: Fali nam više erotike, postali smo puritansko društvo

Bouvijev nesvakidašnji pristup je ono što Olivija najviše voli u njegovom muzičkom opusu. Kada su je pitali da izabere omiljenu Bouvijevu pesmu, opredelila se za “Life on Mars”. Objasnila je da ta pesma “sveobuhvatno prikazuje ono što je činilo Bouvija tako neobičnim. Nije samo muzički briljantna, već je kompletna priča. Prenosi nam njegovu ljubav prema istraživanju, ideju da tamo ima nečeg drugog. I odnosi se na ono što imamo ispred nas i ono što je tamo”.

U vreme kada je obožavala ovu pesmu sa njegovog albuma “Hunky Dory” iz 1971. godine, još uvek je bila u braku sa Džejsonom Sudejkom i objasnila je za Variety:

– To je takođe moja omiljena pesma za karaoke. Džejson i ja je uvek izvodimo; to nam je omiljeni duet. Ali, jednako volim i ‘Space Oddity’.

A zatim je dodala:

– Volim sve Bouvijeve pesme.

Sećate se blama koji je bivši muž priredio Oliviji Vajld na Cinema Conu… sada mu je vratila, s kamatom

Činjenica da Bouvi i dalje ostaje dubok izvor inspiracije je ostvarenje njegovog cilja. Kako je rekao kada je konačno stekao slavu:

– Pretpostavljam da za mene kao umetnika nije uvek bilo važno samo izražavanje mog rada; zaista sam želeo, više od bilo čega drugog, da na neki način doprinesem kulturi u kojoj sam živeo.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime