O ovom govoru Vide Ognjenović na otvaranju festivala “Bez povoda” svi pričaju: Lažni aplauz nije aplauz, on je smišljena podvala…

0
265
Oglasi
Vida Ognjenović/Photo: YouTube printscreen
Vida Ognjenović/Photo: YouTube printscreen

Poznata književnica i rediteljka Vida Ognjenović otvorila je jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda” u Užicu, koji se ove godine održava pod sloganom “Pričaj mi o nežnosti”. Ona je u svom govoru navela da oseća lično zadovoljstvo što se nalazi u gradu koji ponovo postaje prestonica pozorišne umetnosti regiona.

– Ova stamena pozorišna kuća, od večeras je u osmodnevnom mandatu prestono zdanje vladavine pozorišta. Vlada će se u njoj menjati svake večeri i u potpuno novim sazivima, držaće na ovoj sceni otvorene sednice sa mnogo energije i još više dobre volje. Na njima će se raspravljati o čoveku, njegovim mukama, nevoljama, radosti i volji. Tako ćemo, bar privremeno, proživeti naš nedosanjani koncept pravog i efikasnog vladanja.Gledalište će budno pratiti rad vlade, kontrolisati ga i pozdravljati ga aplauzima, kad zasluže. Glasaće aplauzima, strogo ali pravedno. Članovi ovog parlamenta dobro znaju, da oni koji vladaju scenom očekuju aplauz, kao što deca očekuju nagradni slatkiš, i misle da ga zaslužuju mnogo češće nego što ga dobiju. Ne treba se šaliti sa decom, treba im izlaziti u susret – rekla je na početku Vida Ognjenović i dobila veliki apaluz

UBILI SMO MAMU, ZAMALO… PREMIJERA PREDSTAVE ALISE ORAVEC U VELIKOJ SALI SKC BEOGRAD

– Bahato je prevideti da je neko zaslužio aplauz, bahato je aplaudirati da bismo zagušili nečiji neuspeh, bahato je aplaudurati uzalud, bahato je aplaudirati sa lošim predomišljajem. Lepo je pozdraviti pravi događaj, lepo je pozdraviti glumca, lepo je pozdraviti njegov napor i lepo je pokazati da ga razumemo, to je aplauz. Aplauz je mera kojom mi na sceni merimo uspeh, on je neposredni dijalog između gledališta i scene. Iskren aplauz, kad je spontan, kad je prirodan, kao plač, kao smeh, kao zagrljaj, njega ne može ništa zameniti, njemu se odano i iskreno veruje. Lažan aplauz je zao drug svakome ko njime hoće, ili da nekoga prekine ili da ležno pozdravi nekoga ko to nije zaslužio. Lažni i neiskreni aplauz šteti i gledalištu i pozorištu i svima nama, lažni aplauz nije aplauz, on je smišljena podvala. Zato je iskren aplauz nešto što svi negujemo, očekujemo i smatramo kreativnim činom, on i jeste aktivno sudelovanje u kreativnom činu koji se odigrava na sceni – rekla je knjićevnica i nastavila:

NOVO LICE LEGENDARNE PRIČE… MUZIČKO-SCENSKI SPEKTAKL “TRI MUSKETARA” 14. NOVEMBRA U KOMBANK DVORANI

– Neka ova scena, ova kuća, ovaj grad, na osam dana bude i prestonica aplauza kojim se pozorišna umetnost hrani i krepi, i na kojem i zbog kojeg opstaje i u dobru i u zlu. Neka aplauz dobije i jedan veliki užički pesnik koji više nije među nama ali jeste o njemu izložba u bibliotci užičkoj, o Miši Stanisavljeviću, vrhunskom pesniku, neka i on oseti taj aplauz. Hvala vam što održavate i podržavate ovaj festival. Ovo je naše kulturno blago, ovo je ponos Užica i treba da bude. Hvala vam što izdržavate u svim ovim vremenima da ovaj festival bude to što jeste, sabirni centar dobrog pozorišta. Izdržite, ja sam na vašoj strani – rekla je Vida Ognjenović na otvarenju 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, a prenosi Nova.rs.

HL/Izvor: nova.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime