Nil Jang nameravao je okupi Led Zeppelin, a kada to nije uspeo, napisao je pesmu o njima…

0
259
Led Zeppelin i Nil jang/Photo: screenshot
Oglasi
Led Zeppelin i Nil jang/Photo: screenshot
Led Zeppelin i Nil Jang/Photo: screenshot

Posle decenija provedenih na muzičkoj sceni, s uspehom kakav se malo kome događa, moglo bi se pretpostaviti da je teško zadiviti nekoga kao što je Nil Jang. Od Boba Dilana do The Beatlesa i nazad, Jang je nastupao sa većinom ikona muzičkog sveta. Ali opet, Led Zeppelin nisu običan bend.

Bend je jednostavno oduševio Janga, posebno kada je upoznao Pejdža, Palnta i sotatak ekipe. Posle tog iskustva, kantautor nije imao mnogo izbora nego da svoja intenzivna osećanja usmeri kroz – pesmu.

IPAK JE POJEO “ZLATNI BURGER”… NIL JANG PRODAO POLOVINU PRAVA NA SVIH SVOJIH 1.180 PESAMA

Samo jedne noći, 1995. godine, Jang je imao priliku da ostvari san svakog muzičara, da postane počasni član Led Zeppelina. Iako je postojala neprijateljska napetost između trojice preživelih članova rok dinosaurusa, Jang je bio u svom elementu.

Njihovo sećanje na zo veče izrazit je kontrast od Jangovog, koji je navodno bio toliko uzbuđen posle koncerta da je hteo da ponovo ujedini Led Zeppelin, ali sa sobom u ekipi. U svojoj glavi, Jang je smislio veliki plan da oživi jedan od svojih omiljenih bendova, pa je čak želeo da sa legendarnom grupom napravi ceo album.

ZAŠTO JE KURT KOBEJN MRZEO LED ZEPPELIN?

Može se sa sigurnošću reći da je osećaj nakon ceremonije prijema u Rock and Roll Hall of Fame bio sasvim drugačiji u kampu Led Zeppelina. Prethodne godine, Robert Plant i Džimi Pejdž svirali su zajedno, bez Džon Pol Džonsa, a basista se pobrinuo da svi u areni budu svesni njegovog nezadovoljstva. Tokom govora o prihvatanju nominacije za Rocknroll Hall of Fame, Džons je brutalno poručio svojim kolegama iz benda: “Hvala vam, prijatelji moji, što ste se konačno setili mog telefonskog broja”.

Srećom, kada su uzeli svoje instrumente, bes koji je držao Džonsa je nestao, a dodatak Nila Janga za “When The Levee Breaks” izazvao je jezu po celoj areni. Pred kraj pesme, Plant je čak odao počast Jangu ubacivši deo pesme Buffalo Springfielda “For What It Worth”.

Iako njegova ideja da reformiše Led Zeppelin i postane gitarski kolega Džimija Pejdža nije imala uspeha, ta noć je ipak inspirisala njegovu pesmu “Downtown“.

U ŠUPI NA NOVOM ZELANDU OTKRIVEN SNIMAK KONCERTA LED ZEPPELINA STAR 49 GODINA….

Pesma je bila glavni singl sa njegovog dvadeset trećeg studijskog albuma “Mirror Ball”, što je ploča koju je Jang napravio sa Pearl Jamom, a singl je sledeće godine čak bio nominovan za nagradu Grammy.

“Downtown” je smešten u utopijske šezdesete godine, sa koncertom Led Zeppelina koji zauzima centralno mesto u fantastičnom svetu Janga. Na pesmi, Jang peva “Jimi’s playin’ in the back room, Led Zeppelin on stage, There’s a mirror ball twirlin’, And a note from Page, Like a water-washed diamond”.

HL/Izvor: loudersound.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime