Home»Muzika»Flashback»Zašto je Kurt Kobejn mrzeo Led Zeppelin?

Zašto je Kurt Kobejn mrzeo Led Zeppelin?

5
Shares
Pinterest Google+
Kurt Kobejn, Robert Plant/Photo: printscreen
Kurt Kobejn, Robert Plant/Photo: printscreen

Kurt Kobejn bio je rok zvezda koja je bila nekoliko decenija ispred svog vremena. U moru bendova kao što su Guns ‘N’ Roses i Aerosmith, koji su dominirali rokenrolom, Nirvana je bila dašak svežeg vazduha i to ne samo iz muzičke perspektive. Kobejn je bio druga vrsta frontmena, onaj koji je u početku gurnuo prst u oko mizoginiji i pomogao da se promeni stav rok muzike.

READ&ROLL: KNJIGE KOJE SE ČITAJU – GLASNO… “KOBEJN, LEGENDA KOJA ŽIVI”, BIOGRAFIJA FINOG MOMKA S MRAČNOM STRANOM

Led Zeppelin je nesumnjivo uticao na Kobejnovu umetničku viziju, priznao on to ili ne, ali pevač se bez problema uhvatio sa određenim aspektima spoljne percepcije benda. Jer, Kobejn nije bio tipična rok zvezda, a Nirvana se bavila temama od kojih bi bendovi poput Led Zeppelin najradije ostali daleko koliko god je to moguće. Primer Kobejnovog naprednog razmišljanja o muzici bila je pesma “Rape Me”, koja je bila otprilike onoliko teška koliko pesma može da bude. Ali pevača Nirvane osećao se primoranim da još više proširi svest o rasprostranjenosti ove teme. Detaljno opisujući značenje iza stihova, Kobejn je tada rekao za SPIN:

– To je kao da ona kaže: “Siluj me, samo napred, siluj me, tuci me. Nikad me nećeš ubiti. Preživeću ovo i jednog dana ću te jebeno silovati, a ti to nećeš ni znati.

Tema se ponovo pojavljuje u pesmi “Polly” sa “Neverminda”. U intervjuu iz 1993. godine, Kobejn je dublje pronikao odakle potiče njegova strast za borbom za jednakost, otkrivajući:

– Nisam mogao da pronađem nijednog prijatelja (u školi), muške prijatelje sa kojima sam se osećao kompatibilnim, na kraju sam se družio sa devojkama mnogo. Uvek sam osećao da se prema njima ne postupa s poštovanjem. Naročito zato što su žene totalno potlačene.

SINGL “HER” NU-ALTERNATIVKE POPPY MOŽDA JE NAJBOLJA GRUNGE PESMA OTKAKO JE OTIŠAO KURT KOBEJN…

Nije zato iznenađenje što Kobejn nije mogao da natera sebe da ignoriše neke zastarele, po njemu ženomrzačke poruke, koje su preovladavale u radu Led Zeppelina. Iako je, zajedno sa Dejvom Grolom, bio ljubitelj muzike koju su stvorili Robert Plant, Džon Bonam, Dđimi Pejdž i Džon Pol Džons, pa su svirali i neeke covere – ali neke od tekstova nijemogao daim oprosti.

– Iako sam slušao Aerosmith i Led Zeppelin i zaista sam uživao u nekim melodijama koje su napisali, trebalo mi je toliko godina da shvatim da je mnogo toga povezano sa seksizmom – primetio je Kobejn ta Rolling Stone 1992. – Način na koji su upravo pisali o svojim kur*evima i seksu. Tek sam počinjao da shvatam šta me zaista toliko nerviralo poslednjih nekoliko godina srednje škole.  A onda je pank rock stigao i sve se složili poput slagalice. Izražavao je način na koji sam se socijalno i politički i ja osećao. Baš sve. Znaš. Bio je to bes. Otuđenje.

FBI OBJAVIO DOSIJE KURTA KOBEJNA SA IZVEŠTAJIMA O TEORIJAMA ZAVERE VEZANIM ZA NJEGOVU SMRT…

Ove primedbe potvrdio je i autor knjige o Kobejnu “Serving The Servant”, bivši menadžer Nirvane Dani Goldberg 2019. godine, govoreći o ikoni za Forbes.

– Pre svega, složio sam se s njim oko toga. Drugo, mislim da je bio rastrzan: sviđala mu se muzika Led Zeppelina – i AC/DC , ali ne i tekstovi. Dokazao je da možete i dalje da budete arhetipska rok zvezda, za koju su svi odrasli sanjaju da budu, a da ne ugrozite svoj moralni kompas.

HL/Izvor: loudersound.com

Previous post

lilliewah objavila novi singl i spot... a to je nekad bila "muška" pesma

Next post

Nek neko kaže ovoj teti da se obuče... "Italijani to rade bolje", napisala je Madona i (opet) pokazala gole grudi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.