Nik Kejv otkrio kako je smrt njegovih sinova uticala na novi album “Wild God”…

0
1695
Nik Kejv (Exit 2022)/ Photo: AleX
Oglasi

Muzičar Nik Kejv je u intervjuu za Guardian govorio o novom albumu “Wild God” koji će izaći u avgustu, a otkrio je da je smrt njegovih dvojice sinova neizbežno uticala na njegovo pisanje pesama na novoj ploči.

– Čak i kad pokušavam da upotrebim umetnost da pobegnem od određenih osećaja i tuge koje me prožimaju, čini mi se da je mnogo toga protkano gubitkom mog sina Džetra. Ono što pokušavam da kažem je to da su ti gubici uključeni u umetnički rad i da se kreću u smeru koji je izvan naše sposobnosti da ih obuzdamo. Oni se nalaze na kraju svega što radite. To se dogodilo bez ikakve namere – rekao je Kejv.

Kad Nik Kejv perporuči najbolje pesme – Nika Kejva

Godine 2015. njegov 15-godišnji sin Artur, nakon što je prvi put uzeo LSD, pao je s litice u blizini njihove kuće u Brajtonu. Godine 2022. u Melburnu je umro njegov 31-godišnji sib Džetro koji je bolovao od šizofrenije. Novi album biće prva Kejvova ploča otkako je Džetro preminuo, a i “Skeleton Tree” (2016.) i “Ghosteen” (2019.) bili su usredsređeni na gubitak sina Artura.

Nik Kejv obradio legendarnu pesmu Edit Pjaf… ovako sada zvuči “La Vie En Rose”

Kejv je dodao i da ga je tuga zbog gubitka sinova naterala da više ceni život.

– Radost neočekivano i šokantno iskače iz prihvatanja gubitka i patnje… To ni na koji način ne znači da smo to nekako preboleli ili da smo sve potisnuli. To je glupo, čak i prihvatanje da kažete samom sebi: ‘Samo da prođe nekoliko godina i život će se vratiti kakav je bio nekada’. To se ne događa. Iz temelja ste se promenili. Vaša hemija se promijenila. A kada se ponovno sastavite, postali ste druga osoba. Svet se čini smislenijim – rekao je Kejv za Guardian.

Nik Kejv u intervjuu za NY Times progovorio o gubitku sinova: Ljudi me pitaju, kako možeš

– Stvaranje umetnosti je samo po sebi veliki izraz radosti i optimizma. Zato nam treba. Muzika, umetnost, podsećaju nas na našu temeljnu sposobnost da stvaramo lepe stvari od životnih sranja – naglasio je.

Nick Cave And The Bad Seeds na turneji, u Evropi i Velikoj Britaniji će promovisati novi album ”Wild God”, a nastupiće i u zagrebačkoj Areni 15. oktovra.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime