Nik Kejv: Osećam prisustvo svog pokojnog sina svuda. Ako volimo, tugujemo. Ljubav i bol su isprepletene….

0
219
Oglasi
Nik kejv/Photo: facebook@nickcaveofficial
Nik kejv/Photo: facebook@nickcaveofficial

“Osećam prisustvo svog sina, svuda, ali on možda nije tu. Čujem ga kako mi govori, usmerava me i vodi, iako možda nije tu. Redovno posećuje Suzi dok ona spava, govori joj, teši je, ali on možda nije tu. Teška bol prati svetle prikaze pri buđenju”.

Ovim je rečima Nik Kejv sažeo tugu koju oseća sa preminulim sinom, kao odgovor jednoj obožavateljki. Svoje “Pismo Sintiji” objavio je juče u vidu singla Grief”.

Pesma je stigla samo mesec dana nakon iznenadnog albuma “Carnage”, koji je Kejv tajno snimio u izolaciji. U pesmi se Kejv obraća izvesnoj Sintiji koja ga je pitala da li i dalje komunicira sa svojim sinom u snovima. Muzičarev sin Artur preminuo je 2015. godine.

NIK KEJV OTKRIO UZ KOJE PESME BI VOLEO DA BUDE ISPRAĆEN NA ONAJ SVET…

Sintija je oktobra 2018. godine Kejvu poslala mejl u kom je napisala: “Doživela sam smrt svog oca, svoje sestre i prve ljubavi u poslednjih nekoliko godina i osećam da sa njima na neki način komuniciram, uglavnom kroz snove. Pomažu mi. Da li ti i Suzi osećate da vaš sin Artur sa vama komunicira na neki način?“.

– Draga Sintija, ovo je vrlo lepo pitanje i zahvalan sam ti na tome što si ga postavila. Rekao bih da ako volimo, tugujemo. Tako stvari stoje. To je dogovor. Ljubav i tuga su isprepletane. Tuga je užasan podsetnik na dubinu naše ljubavi i, baš kao i ljubav, ne možemo da je biramo. Postoji jedno prostranstvo tuge koje nadvladava malene nas. Mi smo sićušna masa atoma koja je, drhteći, podvedeni u veliko pristustvo bola – napisao joj je Kejv svojevremeno. Ipak sada sve njegove reči iz “Pisma Sintiji” dolaze u spoju sa sa muzikom koju je Voren Elis iz Bad Seeds napisao.

KAD JE NIK KEJV ODLUČIO DA OBRADI HENDRIKSOVU “HEY JOE”… TO JE ZVUČALO…. DRUGAČIJE

Ovo je ostatak njegovog pisma:

“Bol zauzima srž našeg postojanja i širi se kroz naše prste do granica svemira. Unutar tog vrtložnog kruga postoje ludila svake vrste; aveti i duhovi i pohođenja u snovima i sve drugo što mi, u svojoj muci, premećemo u prisutnost. Ti su dragoceni darovi onoliko važni i onoliko stvarni koliko nam je potrebno da to budu. To su duhovni vodiči koji nas izvode iz tame”.

“Osećam prisustvo svog sina, svuda, ali on možda nije tu. Čujem ga kako mi govori, usmerava me i vodi, iako možda nije tu. Redovno posećuje Suzi dok ona spava, govori joj, teši je, ali on možda nije tu. Teška bol prati svetle prikaze pri buđenju. Ti duhovi su ideje, u osnovi. Oni su ponovno buđenje naših zapanjenih zamisli nakon nesreće”.

“Kao i ideje, ti duhovi izražavaju mogućnost. Prate tvoje ideje, jer su na drugoj strani tih ideja promena, sazrevanje i spasenje. Stvaraj svoje duhove. Dozivaj ih. Čini ih živim. Pričaj sa njima. Njihove su nemoguće i avetinjske ruke te koje nas vraćaju u svet iz kog smo izbačeni; sada bolje i nezamislivo izmenjene. Sa ljubavlju, Nik”, napisao je u odgovoru Kejv.

Kao što smo već pisali, Kejv i njegov saradnik Voren Elis pretočili su taj odgovor u “Grief”. Na singlu na vinilu, podeljenom na A strani je “Letter to Cynthia”, gde Kejv čita svoj odgovor podvučen Elisovom muzikom, a na B strani je “Song For Cyntia”, koju su napisali i izvode njih dvojica.

– Kroz taj odgovor prvi put sam bio u stanju da artikulišem sopstvena kontradiktorna shvatanja žaljenja. Pisma poput Sintijinog pomogla su i meni i mnogim drugima da se vrate u svet – naveo je Kejv u poruci uz ploču.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime