Kad je Nik Kejv odlučio da obradi Hendriksovu “Hey Joe”… to je zvučalo…. drugačije

0
161
Oglasi
Nik Kejv/Photo: YouTube printscreen
Nik Kejv/Photo: YouTube printscreen

Iako je živa muzika ostaje i dalje samo san, makar u dogledno vreme,  Far Out ‘From The Vault’ nudi socijalno distanciranu priliku za ponovno gledanje nekih od najznačajnijih trenutaka u istoriji muzike. NA red je sada došao trenutak u kojem se Nik Kejv udružio sa svojim kolegom iz benda Bad Seeds, Mikom Harvijem, u obradi legendarne pesme Džimija Hendriksa “Hey Joe”.

Nik Kejv & The Bad Seeds sakupljaju novac kako bi pomogli svom pomoćnom osoblju

Čudo se dogodilo u popularnoj američkoj TV emisiji Sunday Night, u sklopu rubrike Night Music koja se prikazivala dve sezone između 1988. i 1990. godine, a vodio je Džuls Holand. U epizodi 213, u kojoj su se takođe našli Red Hot Chili Peppers, Tuts Tilemans i drugi, duo Bad Seeds – Kejv i Harvi odlučili su da malo “pomešaju stvari”.

Tvrdi se, inače, da je ova pesma, koja ima kontroverzne korene, zapravo autorsko delo Bilija Robertsa ili Diao Valentja, s početka 1960-ih, ali nema sumnje da je u oktobru 1966, kada je izvesni muzičar pod imenom Džimi Hendriks snimio “Hey Joe” kao svoj prvi singl s Jimi Hendrix Experience, pesma dobila svog pravog vlasnika.

HEJ DŽO, JESI ŠENUO, KUDA SI TO S PIŠTOLJOM KRENUO… Ovako je počela legenda o prvom hitu Džimija Hendriksa

Tom pesmom Hendriks i njegov bend postali su međunarodne zvezde, i zacementirali “Hey Joe” kao bazičnu rock and roll pesmu, onu koja je sada u analima muzičke istorije. Iako su mnogi pokušali da stave svoj pečat na nju, od Peti Smit, Soft Cell, Deep Purple i bezbroj drugih, Kejv o i Bad Seeds uspeli su da postignu da njihov trud bude pravi muzički spomenik kreativnosti.

Potpomognut studijskom bendom, u kojem su bili Dejvid Sanborn na saksofonu, Čarli Hajden na kontrabasu, Tuts Tilemans s usnom harmonikom, Džuls Holand za klavirom i, naravno, Mik Harvi na gitari, Nik kejv odao je počast pesmi i muzičaru koji su nadahnuli generacije budućih zvezda.

Pogledajte kako je izgledao njihov trud:

HL/faroutmagazine.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime