Neverovatno retka ploča Beatlesa pronađena u dobrotvornoj radnji, pa prodata za skoro 5.000 evra

0
117
Please Please Me/Photo: Cancer Research UK
Oglasi

Neki albumi Beatlesa postali su kolekcionarski predmeti i nikad se ne zna gde bi se koji mogao pojaviti. Mnogi od njih su traženi promo albumi, demo singlovi ili vredni zbog grešaka u štampanju, kao što je pravopisna greška na albumu “Rubber Soul” iz 1965. – koji ima pesmu “Norweigian Wood” umesto “Norwegian Wood”.

U nedavnom slučaju, sve se svodi na – prvi otisak originalnog mastera.

Metallica pokrenula vinil klub, evo kako da dođete do njihovih raritetnih ploča…

Zaista, “neverovatno retku” vinilnu ploču Beatlesa pronašao je u jednom charity shopu u Londonu menadžer Džejmi-Mari Maden, koji radi u dobrotvornoj radnji Cancer Research UK u Enfildu, u severnom Londonu. Kada je pronašla ploču, u početku je mislila da vredi nekoliko stotina funti.

– Ploča je bila u dobrom stanju, sa samo nekoliko tragova, ali omot je bio prilično oštećen i pohaban, malo pocepan pri dnu, nekoliko ogrebotina, tragova starenja i mrlja – rekla je Maden. – Čak je bilo i ime napisano na poleđini.

Daljnjom analizom, pokazalo se da je vinil prvi otisak originalnog mastera debitantskog studijskog LP-a Fab Four “Please Please Me”, objavljenog 1963. godine. Album koji sadrži hitove poput “Love Me Do”, “P.S. I Love You” i naslovna pesma “Please Please Me” sadrži crnu etiketu Parlophone sa zlatnim tekstom.

Please Please Me/Photo: Cancer Research UK

Ovaj detalj je važan, pošto su stereo ploče proizvedene samo u ograničenim količinama 1963. Većina albuma “Please Please Me” objavljenih u Velikoj Britaniji bila je mono. A ta retka zlatna i crna etiketa značajno podiže cenu.

– Srećom, u Cancer Research UK smo obučeni da uočimo donacije koje mogu prikupiti više novca za spasonosno istraživanje raka, tako da sam nakon nekoliko slika i guglanja znala da imamo nešto posebno dodala je Maden.

Pronalazak je obradio tim za onlajn trgovinu i postavljen je na eBay-u sa početnom cenom od 1.499,99 funti (1.755,31 evra), pre nego što je kupljen za pobedničku ponudu od 4.211,89 funti (4.928,33 evra).

Sem Mendes snima film o Beatlesima, ali ne jedan nego – četiri… za svakog člana po jedan

Majk Kuklenko, stručnjak za procenu vinilnih ploča u Harper Field Auctioneers And Valuers, izjavio je:

– “Please Please Me” od The Beatlesa, u ovom formatu je neverovatno retka ploča i sjajan posao Džejmi-Mari.

– Uvek smo zahvalni ljudima koji doniraju u dobrotvorne svrhe i uvek se trudimo da donacije iskoristimo na najbolji način – rekla je Maden. – Divno je videti kako ovaj novac ide za tako važan cilj.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime