NEP i Anja Rupel… Novi singl i video premijera pesme “Radical Chic”

0
490
Oglasi
Anja Rupel foto Jane Štravs

Multimedijski kolektiv NEP (Nova Evropa) i Anja Rupel, kultna pevačica slovenačke synth-pop grupe Videosex, posvetili su pesmu “Radical Chic” modi i kultnom jugoslovenskom časopisu za žene Svijet.

U tehnici animacije isečaka sa stranica socijalističkog magazina za žene koju redateljski potpisuje Martin Peranović, a sve u dizajnerskom i likovnom stilu “mehaničkog maleraja” pokazanom na nekoliko nedavnih izložbi u Zagrebu, Splitu i Puli, autor koncepta i muzike Dejan Kršić svim diktatorima mode poručuje: “Činiš sve da razbiješ navike i promeniš svet putem odeće”.

NEP Radical Chic

Za ovaj tekst Kršić je napisao muziku, pa uz duet s  Anjom Rupel otpevao i snimio uz pomoć Iztoka Turka i Janeza Križaja (takođe članova sastava Videosex) u poznatom ljubljanskom studiju Top Ten 1985. godine, a zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends Records objavila ga je pre dve godine prvi put na vinilu “Pop Not Pop (Songs For New Europe 1985-1989)”.

Ovo je prvi singl s tog albuma koji prati reaktivirana video-produkcija NEP. Svetska digitalna distribucija na svim platformama kreće 30. septembra, izdanje prati potpuno novi grafički i umetnički rad na omotu, kao i novi remaster snimka koji potpisuje Entoni Rajan (RedRedPaw Mastering) iz Danske.

ANJA RUPEL: ZNAM DA SAM BILA SEKS SIMBOL, ALI SE NIKAD NISAM OSEĆALA NI PONAŠALA TAKO

NEP u najširem sastavu čini kolektiv dizajnera, muzičara, fotografa i teoretičara, a uz Dejana Kršića, profesora dizajna na splitskom UMAS-u, tu su i Gordana Brzović, Jane Štravs i Neven Ćulibrk, danas episkop slavonski, vladika Jovan Ćulibrk. Kolektiv aktivnim održava Kršić, koji je sa izložbom radova “NEP / NOVA EVROPA: Kunst ist Zeitlos – Europa endlos” gostovao u nekoliko galerija, u koautorstvu sa Markom Golubom objavio knjigu “Die Mechanische Malerei” i u saradnji sa Fox & His Friends Records odštampao limitiran tiraž mape grafičkih radova “Pop Not Pop” u svega 200 numerisanih i među kolekcionarima savremene umetnosti traženih primeraka.

Spot “Radical Chic” posvećen je Aleksandru Srnecu i prvi je novi video-rad kolektiva NEP posle višegodišnje pauze. U digitalnoj audio distribuciji moguće ga je čuti na https://bfan.link/radical-chic, dok se poslednji primjerci vinilnog LP izdanja “Pop Not Pop” sa kojega je skinut ovaj singl, mogu uz gratis grafike autora nabaviti direktno od izdavača.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime