Nastavlja se horor scenario u Vrnjačkoj banji, reditelj “Usekovanja”: Selektor festivala vređao moj tim i pretio nam

0
452
Oglasi
Usekovanje/ Photo: Promo
Usekovanje/ Photo: Promo

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji odvija se izgleda po nekom horor scenariju. Posle reditelja Dušana Milića koji je svoj film “Mrak” povukao s Festivala, a potom i Siniše Cvetića s ostvarenjem “Usekovanje”, ekipa filma “Nije loše biti čovek” reditelja i scenariste Dušana Kovačevića, povukla je svoj film iz takmičarskog programa.

Reditelj filma “Usekovanje” Siniša Cvetić, izjavio je u intervjuu za Danas da je selektor i izvršni producent Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj banju Marko Jovičić vređao njegov tim.

FESTIVAL HAOSA U VRNJAČKOJ BANJI… PRODUCENTI PORUČILI ORGANIZATORIMA: NAĐITE NOVI TERMIN ZA FILM DUŠANA KOVAČEVIĆA

“Usekovanje”, porodična drama u režiji Siniše Cvetića, nedavno je premijerno prikazana na jubilarnom filmskom festivalu u Sopotu gde je osvojila nagradu publike a isto tako nedavno su je autori i producent povukli sa 46. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji nezadovoljni terminom i mestom predstavljanja svog filma – od 16 sati u bioskopu umesto na Letnjoj pozornici. Film treba uskoro da bude prikazan i među sedam ostvarenja iz sveta u takmičarskom programu Moskovskog festivala.

Sve je spremno za 46. Festival filmskog scenarija!

Večeras od 19:30h za sve prisutne na Trgu kulture, filmsku muziku će…

Posted by Festival filmskog scenarija on Friday, August 12, 2022

Cvetić kaže da “naravno, festival ima pravo na svoj program i redosled projekcija, naravno, i autori filmova imaju možda pravo da se čuju sa organizatorima i da probaju da obezbede sebi što bolju projekciju”.

– Ono što se desilo u ovom slučaju je da su organizatori festivala na pozive autora reagovali veoma negativno. Konkretno, Marko Jovičić, izvršni producent Festivala u Vrnjačkoj Banji, vređao je moj tim i pretio nam je da nikada više nećemo dobiti pare od Filmskog centra Srbije. Postojao je jedan vrlo nepristojan i antagonizujuć odgovor od strane organizacije koja je zapravo dolila ulje na vatru. Mi smo ih samo pozvali da vidimo šta možemo da učinimo da što bolje predstavimo svoj film. Selekcija koja će biti prikazana na Letnjoj pozornici je takođe malo upitna s obzirom na to da neki od filmova koji su baš dobri i koji nisu imali priliku da ih vidi šira publika neće biti prikazani na letnjoj sceni. Ne bih druge da komentarišem, ali “Usekovanje” je dobilo nagradu publike u Sopotu i ovo bi mu bilo drugo prikazivanje. Možda bi trebalo da ga vidi više ljudi nego u toj bioskopskoj sali – naveo je reditelj.

ZAŠTO JE FILM “MRAK” SA SLAVKOM ŠTIMCEM POVUČEN SA FESTIVALA U VRNJAČKOJ BANJI?

Selektor 46. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Marko Jovičić, izjavio je prethodno za N1 povodom povlačenja filma “Nije loše biti čovek” Dušana Kovačevića iz takmičarskog programa, da se festival bori protiv protekcije i da je potrebno “manje ega, a više ponosa”.

– To što piše u njihovom dopisu da on mora da bude na Letjoj pozornici, pa to je onda protekcija, a mi se borimo protiv toga, dajemo šansu mladima. Da li se Novak Đoković, kada ne igra na glavnom terenu, povuče sa turnira ili dođe i pobedi – kaže između ostalog Jovičić i dodaje da žiri festivala sva scenarija čita mesec dana pre festivala.

– Mesto prikazivanja ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem. Zato smatramo da to nije korektno prema ljudima koji nisu prošli konkurenciju. Manje ega, a više ponosa, učiniće da se mi kao društvo kulturno uzdignemo. Da je bilo ko od tih producenata selektovan na Kanski festival, pristao bi da im film bude prikazan u sedam ujutru, u bilo kojoj dvorani, i na sva zvona se hvalio – tvrdi selektor Festivala filmskog scenarija.

Festival filmskog scenarija održava se od 12. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime