Home»Film»Zašto je film “Mrak” sa Slavkom Štimcem povučen sa festivala u Vrnjačkoj Banji?

Zašto je film “Mrak” sa Slavkom Štimcem povučen sa festivala u Vrnjačkoj Banji?

3
Shares
Pinterest Google+
Film Mrak/oromo
Film Mrak/oromo

Film “Mrak” Dušana Milića, iako najavljen u takmičarskom programu, neće učestvovati na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji se održava od 12. do 17. avgusta, jer je reditelj – povukao svoj film.

– Nema tu nekog skandala, jednostavno, ponuđen mi je neodgovarajući termin. Zapamtio sam taj festival, sa projekcijama na otvorenom, a organizatori su moj film stavili u neki od bioskopa, u ponedeljak, u 16 časova. Moja ideja i želja je da ‘Mrak’ vidi što više ljudi, a ne njih desetak koji će, možda, u tom terminu doći u bioskop – kaže Milić.

Premijerno prikazan na 50. Festu, ovaj psihološki triler, inspirisan istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, dobio je odlične kritike, i nagradu publike u Trstu.

Film Mrak/oromo
Film Mrak/oromo

Direktor “Kulturnog centra” Vrnjačke Banje, koja organizuje pomenuti festival. Saša Milenković, u razgovoru za B92.net nije krio razočarenje što je autor burno reagovao i potegao krajnje mere.

– Neizmerno mi je žao što je gospodin Milić odustao od učešća na Festivalu u Vrnjačkoj banji. Pokušali smo da mu objasnimo da je u konkurenciji 16 filmova i da nisu svi mogli da dobiju termin na otvorenoj pozornici, jer jednostavno trajanje festivala i termini projekcija koju su moguće tek kada padne mrak, nisu bile dovoljne za sve. Samo šest filmova je bilo moguće prikazati na pozornici plus jedan dokumentarac rađen u Vrnjačkoj banji kao omaž rokenrol sceni. Ovi ostali, a bilo ih je 10, sada u ovim okolnostima devet, biće prikazani u bioskopskoj dvorani. Među njima su i filmovi reditelja Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovek” kao i “Nebesa”, Srđana Dragojevića, pa se nisu bunili.

Na pitanje na koji način je pravljena selekcija filmova koji će biti prikazivani na pozornici, odnosno u bioskopu, direktor Milenković kaže da je jako nezahvalno tu količinu filmova prikazati u tri dana, tako da svi budu zadovoljni.

– Projekcije filmova, odnosno prateći sadržaji su zakazani u 14h, 16h, 18h u bioskopskoj dvorani, odnosno od 20h i 22h na letnjoj pozornici sa tim što prvog dana na pozornici može biti prikazan samo jedan film, a ista je situacija i poslednjeg dana. Selektovani su tako, da udarni termin dobijaju oni koji u Vrnjačkoj Banji imaju premijeru, odnosno, ako nema takvih ili ostane prostora, sledeći po važnosti su oni koji su ostvarili najveći uspeh tokom dosadašnjeg prikazivanja – rekao je Milenković.

Previous post

Točku se svira... Smak zakazao koncert u Čačku

Next post

KKN uskoro objavljuju "Beton" i na vinilu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *