Home»Film»Festival haosa u Vrnjačkoj Banji… Producenti poručili organizatorima: Nađite novi termin za film Dušana Kovačevića

Festival haosa u Vrnjačkoj Banji… Producenti poručili organizatorima: Nađite novi termin za film Dušana Kovačevića

4
Shares
Pinterest Google+
Nije loše biti čovek/promo
Nije loše biti čovek/promo

Produkcijska kuća Art & Pocorn zatražila je od organizatora Festivala filsmkog scenarija u Vrnjačkoj Banji da “obavesti javnost u što hitnijem roku o novom, adekvatnom terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovek” kako bi to ostvarenje bilo prikazano publici koja to zaslužuje”

U saopštenju koje je potpisao Miroslav Mogorović producent filma “Nije loše biti čovek” navodi se da je za “neupućene u koje spadaju i organizatori festivala posvećenog filmskom scenariju pod tendencioznim nazivom “Jedini pravi festival filmskog scenarija”, Dušan Kovačević najveći živi srpski dramski autor i scenarista, kao i jedini redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti – iz oblasti filmske umetnosti”

ZAŠTO JE FILM “MRAK” SA SLAVKOM ŠTIMCEM POVUČEN SA FESTIVALA U VRNJAČKOJ BANJI?

“Kada smo od strane organizatora Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji obavešteni o terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovek” (ponedeljak u 16h!), mislili smo da je u pitanju samo rezulatat njihovog neznanja i nesnalaženja u kompleksnom svetu organizacije filmskih festivala. Nismo hteli da reagujemo ne želeći da im pridajemo veći značaj od onog koji imaju i zaslužuju u bespućima kulturne birokratije. Nismo shvatali tendencioznu razmeru unišavanja autora kojima je Festival posvećen”, piše u saopštenju.

Dušan Kovačević/Photo: YouTube printscreen
Dušan Kovačević/Photo: YouTube printscreen

Mogorović dalje u saopštenju navodi da je “po odbijanju nekih kolega da prihvate takvo poniženje, ali i izjava odgovornih birokrata sa Festivala u kojima se njihov stav pravda njegovim nereagovanjem na ponuđeni termin prikazivanja, shvatio da je potrebno da javno traži od organizatora koriguju termin prikazivanja filma Dušana Kovačevića.

“Takođe osećamo potrebu da obavestimo direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja koji u svojim izjavama preti tužbama pozivajući se na neke paragrafe zakona o kinematografiji, da ćemo preko relevantnih udruženja filmskih producenata pokrenuti kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije inicijativu za adekvatno tumačenje ovih članova zakona. Sigurni smo da namera Ministarstva nije da omogući besplatno ustupanje filmova festivalima koji za prikazivanje tih filmova naplaćuju ulaznice, istovremeno uzimajući pomoć Ministarstva za organizaciju Festivala. Filmske estival čine filmovi a ne birokratija”, piše na kraju saopštenja.

Podsećamo da su producenti filmova “Usekovanje” i “Mrak” zbog neadekvatnog termina prikazivanja već povukli svoje filmova sa festivala u Vrnjačkoj Banji.

Festival filmskog scenarija biće održan od 12. do 16. avgusta u Vrnjačkoj Banji.

Previous post

Koncert posvećen Leonardu Koenu 20. avgusta u Beogradu

Next post

Preminula Olivija Njutn-Džon

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.