Najukusnija sirotinjska hrana za uši… Ovo je plejlista od 302 omiljene pesme Entonija Bordejna

0
113
Entoni Bordejn No Reservations promo
Oglasi

Kao mrgudni tinejdžer koji je osećao da je izolovan od talasa kulturnih promena koje se dešavaju dok živi u haotičnom predgrađu Nju Džerzija koje njegova porodica jedva može da priušti, Entoni Bordejn žudeo je da izađe i proždere gozbu svih čuda sveta koja se dešava oko njega.

Međutim, dok se bacao u užurbani život kuhinja, to je radio sa “majmunom na leđima”, uvek s bremenom i nasleđem mesta s kojeg dolazi.

Dokumentarac o Entoniju Bordejnu podigao prašinu… Autori koristili veštačku inteligenciju da lažiraju njegov glas

Njegovi čuveni dnevnici sa gastromomskih turneja vuvek su bili sličniji “sirotinjskoj hrani”  iz dela Džordža Orvela, nego nekom sofisticiranom vodiču kroz kavijarske destinacije. U pravom maniru kontrakulture, izbegavao je elitizam i isprobavao ono što zaista pokreće svet, čak izjavljujući sledeće o poslednjim obrocima osuđenika na smrt:

– Kada sebi i jedni drugima postavljamo pitanje, šta bismo želeli kao poslednji ukus života, vezani za stolicu, suočeni sa smrtonosnim naletom elektriciteta – čini se da žudimo za podsećanjima na jednostavnije, teže dane. Komad hleba i putera… hrana siromašnih.

Sva lica “drumskog” kuvara koji nam je promenio pogled na stvari… sada u knjizi “Bordejn: Kompletna usmena biografija”

Muziku je upijao na vrlo sličan način. Isprobavao je suštinu toga kako društva funkcionišu, prepoznajući da je činija supa od morskih plodova neraskidibo povezana sa zvukom Buena Vista Social Cluba ili da je sendvič sa kobasicom na neki način, nekako, povezan sa bukom iz CBGB – to je sve deo kulture. I logično, muzička kultura koju je Bordejn voleo jeste u najvećoj meri ta buntovnička, rok kultura.

Mračna stvarnost poslednjih dana Endonija Bordejna… Sve je tamo – u dokumentarcu “Roadrunner” – uzrok, razlog i oproštajna poruka

Imao je prijatelje kao što je bio Igi Pop a čak je i započeo svoje kulinarsko putovanje s idejom “kuhinjskog roka” na umu.

Entoni Burden/Photo: Roadrunner screenshot

“Regrutovali smo svakog mladog, naduvanog, headbangerskog huligana s kojim smo ikada radili, ispunjavajući im glave snovima o slavi. ‘Mi formiramo… kao… rokenrol bend, čoveče, all-star grupu kulinarskih superzvezda… nešto kao Blind Faith…”, piše u “Kitchen Confidential”. Njegov cilj bio je “verna rekreacija kuhinja u kojima smo odrasli: zatvorena, haotična, natopljena drogom i alkoholom i stalno praćena glasnom rokenrol muzikom”.

ZAŠTO SE USTVARI UBIO ENTONI BORDEJN… Ne vidim sebe kako petljam po bašti i rešavam ukrštenicu

Zahvaljujući Morganu Nevilu, reditelju dokumentarca koji prati Bordejnov život, “Roadrunner”, dobili smo uvid u to šta je to sve sviralo u životu TV zvezde.

Tvorci su pretraživali njegovu kolekciju ploča i beleške o muzici kako bi obezbedili ogromnu plejlistu pesama koje je najviše voleo. A sada smo potencijalni korisnici ove sjajne plejliste. Dođavola sa svim preporukama restorana koje je možda dao, ovo je verovatno najukusnija poslastica koju nam je pokojni, veliki Entoni Bordejn ostavio: ukusna sirotinjska hrana za uši.

Ovo je plejlista sa 302 omiljene pesme Entonija Bordejna:

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime