Dokumentarac o Entoniju Bordejnu podigao prašinu… Autori koristili veštačku inteligenciju da lažiraju njegov glas

0
393
Oglasi
Entoni Burden/Photo: Roadrunner screenshot
Entoni Burden/Photo: Roadrunner screenshot

Novi dokumentarni film o Entoniju Burdenu pokrenuo je raspravu o upotrebi veštačke inteligencije za spajanje glasovnih citata pokojnog šefa kuhinje i efektivno vraćanje njegovog glasa.

“Roadrunner: Film o Entonu Burdenu”, reditelja Morgana Nevila, intimno gleda na život i smrt Burdena, uključujući njegovu globalnu slavu, karijeru i potragu za srećom.

U nedavnom intervjuu za New Yorker, Nevile je otkrio da je koristio AI da sintetički stvori glasovno čitanje e-mailova samog Burdena.

Postojale su ukupno tri linije dijaloga koje je Nevil želeo da Burden “ispriča”, objasnio je filmski autor u svom intervjuu. Međutim, pošto nije mogao da pronađe originalne snimke, umesto toga kontaktirao je softversku kompaniju i obezbedio desetak sati snimanja, stvorivši AI model glasa Burdena.

Dokaz da slava i novac često nisu dovoljni… Anthony Bourdain

Posted by Headliner.rs on Wednesday, 14 July 2021

U filmu postoji scena o e-mailu koji je Burden poslao svom prijatelju, umetniku Dejvidu Čou. Burden piše, a gledaoci čuju njegov glas: “Moj život je sad sranje. Vi ste uspešni, i ja sam uspešan i pitam se: da li ste srećni?”. Ali glas je ustvari – veštačka inteligencija.

Nevil je dodao:

– Ako gledate film … verovatno ne znate koji su ostal citati koje je izgovorio AI, a to nećete ni znati.

Uprkos tome što je Nevil svoju upotrebu AI tehnologije opisao kao “modernu tehniku pripovedanja priča”, kritičari su na društvenim mrežama izrazili zabrinutost zbog nenajavljene upotrebe “dubokog lažnog glasa” za izgovaranje rečenica koje Burden zašravo nikada nije izgovorio.

Među onima koji su uznemireni upotrebom veštačke inteligencije bila je i Burdenova bivša supruga Otavia. Ona je osporila Nevilove tvrdnje da je on dobio njen blagoslov da koristi veštačku tehnologiju, tvitujući: “Ja sigurno NISAM ta koja je rekla da bi Toniju to bilo kul”.

Šon Barns, filmski kritičar bostonskog WBUR-a, osudio je stvaraoce filma, napisavši: “Kada sam pisao recenziju, nisam bio svestan da su autori filma koristili veštačku inteligenciju da bi zamenili Burdenov glas … čini mi se da vam ovo sve govori šta treba da znate o etici ljudi koji stoje iza ovog projekta”.

Ipak… zašto? Anthony Bourdain

Posted by Headliner.rs on Friday, 8 June 2018

Nevil je, međutim, insistirao da nije bilo manipulacije, rekavši:

– Nisam mu stavljao reči u usta. Samo sam pokušavao da ih oživim.

Kako je AI u porastu, mere koje je primenio novi dokumentarac ponovo su pokrenule pitanja o etici pripovedanja priča. Kako deepfakeovi postaju sve napredniji, kritičari se brinu zbog sve nesigurnije tlo kad je reč o onome što je stvarno, a šta lažno.

Ipak, čini se da se kritike ne dotiču Nevila.

– Kasnije o tome možemo da pričamo ili da napravimo dokumentaciono-etičku komisiju – rekao je za New Yorker.

HL/Izvor: theguardian.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime