Na aukciji čuveni mozaik “Psychedelic Eye” Džona Lenona, veruje se da ga je dizajnirao lično legendarni muzičar

0
102
Džon Lenon/Photo: facebook@johnlennon
Oglasi

Jedan deo umetničkog nasleđa Džona Lenona uskoro će biti ponuđen na aukciji.

U centru pažnje na Rock, Pop & Film aukciji koja će biti održana 29. novembra biće poznati mozaik “Psychedelic Eye”, koji je muzičar naručio 1965. godine. Procenjuje se da će ovo delo dostići vrednost od čak šest cifara.

Da li ste znali da su Deep Purple snimili legendarni hit Beatlesa “Help”… I to baš onako kako je ustvari prvobitno želeo Džon Lenon

Godine 1964, Lenon i njegova tadašnja supruga Sintija kupili su kuću na u Kenvudu, u Velikoj Britaniji. Za spoljni bazen, Lenon je naručio masivni mozaik od 17.000 pločica u obliku oka koje bi “gledalo” sa zida dubokog kraja, stvarajući psihodelični efekat.

Verovatno dizajnirano od strane samog Lenona, ovo delo iz 1965. godine izradio je Džozef Ritrovat, majstor za keramičke pločice, koji je mozaik i postavio na svoje mesto.

Kuća u Kenvudu prodata je 1968. godine nakon razvoda ovog para, ali halucinogeni mozaik ostao je u bazenu do 1984. godine, kada su ga tadašnji vlasnici kuće uklonili, radi očuvanja. Naredne godine, mozaik je bio izložen javnosti na Međunarodnom festivalu bašti Liverpulu. Ostao je na tom mestu do 2002. godine, pre nego što su ga trenutni vlasnici stekli 2011. godine.

Da li ste znali da su Deep Purple snimili legendarni hit Beatlesa “Help”… I to baš onako kako je ustvari prvobitno želeo Džon Lenon

Sada, skoro šest decenija nakon postavljanja, ovo delo će biti ponuđeno na Bonhamsovoj aukciji 29. novembra, sa procenom koju je aukcijska kuća okarakterisala kao “šestocifrenu sumu”.

– Ovaj monumentalni mozaik je upečatljiv primer umetničke vizije i uticaja Bitlsa – rekla je u saopštenju Klara Tol-Mor, šefica odseka za popularnu kulturu u Bonhamsu u Londonu.

Da li znate zašto Džon Lenon nikada nije proglašen za viteza?

– Lenonova kuća u engleskoj provinciji služila je za odmor od sve pažnje koju je uživao tokom vrhunca popularnosti Bitlsa. On bi provodio slobodno vreme pored bazena, a mozaik se čak mogao videti iz njegove omiljene ‘sobe za sunčanje’ na vrhu kuće.

– S obzirom na to da je kuća u Kenvudu i dalje u privatnom vlasništvu, retko je videti bilo šta iz vremena kada je Lenon tamo živeo, čineći ‘Psychedelic eye’ mozaik značajnim artefaktom istorije Beatlesa – dodala je ona.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime