Muzički kritičar BBC predvideo plasman Luka Blacka i Leta 3 na Eurosongu…

0
354
Luke Black - Samo mi se spava/screenshot ZouTube @EurovisionSongContest
Oglasi

Ostalo je još 40-ak dana do ovogodišnje Pesme Evrovizije i početka muzičkog takmičenja u Liverpulu, koje ima milionsku publiku.

To je i trenutak kada BBC muzički kritičari sednu odslušaju sve pesme pogledaju nastupe, prouče stanje na kladionicama i bace se na predviđanje uspeha takmičara.

Zašto svi misle da če Lorin opet pobediti na Eurosongu? Sve zbog ove pesme…

U tome su vešti, profesionalni, a pre svega duhoviti, piše Jutarnji list. Ovaj put, opsežni zadatak rešavao je kritičar BBC Mark Sevidž čija je teza da kod Eurosonga svi mogu biti kritičari, da ničije mišljenje nije važnije od tuđih, kao i da je sve moguće kada je u pitanju ova vrsta takmičenja.

Među 37 pesama, u kojima ima svega – od duhova i rata do ljubavi i posveta precima, i u moru stihova i nota Sevidž je našao neke bisere, kao i razne promašaje.

Da li znate zašto se Australija takmiči na Eurosongu?

Za pesmu predstavnika Albanije: Albinu Albina & Familja Kelmendi – Duje, kaže da je dramatična balada o razdvojenim porodicama i uticaju toga na decu, ali im ne predviđa dobar uspeh nego smatra da će završiti u donjem delu bodovne liste.

Za Brunette dvadesetjednogodišnju pevačicu čije je pravo ime Elen Yeremyan i koja slovi za omiljenu u Jermeniji ima bolje prognoze. Veruje da će njena balada imati plasman u Top 10 a u pesmi Mama ŠČ! Let 3 koju izvodi Let 3 u prvom minutu čuje “Makarenu” .

Ipak ništa od pankera na Evroviziji, Džon Lajden tek četvrti na irskom izboru

Šok-rok bend Let 3, piše kritičar BBC – dobro je poznat širom Balkana po svojim provokativnim, avangardnim nastupima.

Pesma je kako navodi “slabo prikriveni napad na Vladimira Putina, što zasigurno do krajnjih granica testira evrovizijsku zabranu političkih tekstova“. Nije oduševljen ni muzikom “Muzički, međutim, to je travestija. Prvi minut je zapravo „Makarena“ lišena bilo kakvog šarma ili prevare. Nakon toga sledi zbunjujući operni deo i kakofonično finale koje zvuči kao 10 pesama koje se sviraju odjednom dok nekome, jednu po jednu, čupaju dlake na prsima”, napisao je Mark Sevidž. Pesmu vidi u finalu i to na jedvite jade.

Pesmu Luka Blacka “Samo mi se spava” , muzički kritičar BBC naziva “uznemirujućim elektro-hitom”. Kaže kako je jasno da pesma datira iz 2020. godine.

“Poslednje sam godine proveo vrlo otuđen od sveta, pogotovo tokom pandemije”, citira Lukove reči za veb stranicu Eurovision Fun. “Uronio sam u svoj krevet, videoigre i anime i tako je nastala pesma”.

Sevidž smatra da muzički, predstavnik Srbije koji dobro stoji na kladionicama, savršeno prenosi ograničenja izolacije. Ipak, pita se nije li pesma previše eksperimentalna za Eurosong. Smatra da će se plasirati “odmah iza top 10”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime