Muzičari BG filharmonije nastupili u dresovima reprezentacije Srbije… poruka je jasna

0
136
Beogradska filharmonija/Photo: Marko Đoković
Oglasi

Muzičari Beogradske filharmonije u petak su započeli koncert svirajući u specijalnim dresovima kojim su poručili da su muzička reprezentacija Srbije, saopštili su iz Beogradske filharmonije.

Dirigent Haurd Grifits koji je sinoć upravljao Beogradskom filharmonijom se uoči koncerta obratio publici uz zahvalnost za podršku orkestru koji zaslužuje status evropskih orkestara.

Beogradska filharmonija/Photo: Marko Đoković

U nadi da će se obistiniti želja ne samo muzičara već i brojne publike za novom zgradom Beogradske filharmonije, Grifits je napomenuo da bi nova koncertna dvorana u Beogradu bila svetionik kulture.

– Naravno da žele novu koncertnu dvoranu! I vi želite novu koncertnu dvoranu – bilo bi vam divno u njoj! Siguran sam, jer sam tome svedočio u mnogo navrata širom Evrope – u Kelnu, Birmingemu, Lucernu… Kada se izgradi nova koncertna dvorana, ona postaje velika atrakcija za ceo grad – kazao je Grifits.

Beogradska filharmonija danas slavi – 100 godina… Njihov slogan je i naša rođendanska želja – ZAUVEK

Nakon obraćanja usledio je neobičan program, pun premijera na domaćem terenu: prvi put u Srbiji publika je čula delo mladog savremenog afroameričkog kompozitora Karlosa Sajmona, nominovanog za Gremi nagradu, kao i prve priznate afroameričke kompozitorke Florens Prajs, Koncert za klavir i orkestar, sa mladom britanskom zvezdom Dženibom Kane-Mejson koja je osvojila publiku.

Beogradska filharmonija/Photo: Marko Đoković

Koncert je zaokružila Sibelijusova Druga simfonija, od posebnog značaja za filharmonijski orkestar koji se sa njom predstavljao na američkom kontinentu, kao uspomena na prvu američku turneju 2014. godine i jedan od najvećih međunarodnih uspeha Beogradske filharmonije u svojoj stogodišnjici.

HL/Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime