Mayday, Mayday, Mayday… Britanski koncertni prostori i klubovi javljaju da su ušli u “crveni alarm”

0
209
Oglasi
Klub/Photo: Pexeles
Klub/Photo: Pexeles

Kampanja #SaveOurVenues hitno je pozvala širi muzički sektor, ljubitelje muzike i lokalne zajednice na “odlučne, direktne akcije” u Velikoj Britaniji.

Fondacija Music Venue Trust proglasilo je stanje crvene uzbune i regrutuje sve raspoložive i zainteresirane strane za javnu podršku jer se stotine koncertnih prostora još uvek suočavaju s trajnim zatvaranjem usled ograničenja zbog pandemije korona virusa u Velikoj Britaniji.

Englezi baš u paranoji… Kazna od 1.000 funti za pabove koji preglasno puštaju muziku i goste koji plešu

Iako će primaoci vladinog Fonda za oporavak kulture od 1,57 milijardi funti biti objavljeni 5. oktibra – a konačne odluke o finansiranju lokalnih muzičkih prostora u Engleskoj, Škotskoj i Velsu potvrđene do 16. oktobra – fondacija Music Venue Trust je situaciju proglasila “kritičnom” 30. septembra, upozoravajući da sudbina stotina prostora, time i radnih mesta sada visi o koncu. Očekuje se da će samo deo koncertnih prostora kojima je to potrebno dobiti sredstva, a šefovi industrije tvrde da vlada nema plan B.

– Posle šest meseci borbe za preživljavanje, lokalna muzička mesta sada se suočavaju s dvonedeljnim razdobljem velike neizvesnosti u kojem će o njihovoj budućnosti odlučivati rezultat jedne najave o finansiranju vlade – rekao je izvršni direktor MVT Mark Dejvid za NME i nastavio: – Vlada je stavila sva svoja jaja u jednu korpu i nema rezervni plan da spreči potpuni kolaps celog ovog kulturnog sektora, dovodeći u opasnost preko 200.000 radnih mesta i milijarde funti ekonomske aktivnosti.

Music Venue Trust
Music Venue Trust

Nakon što je britanski ministar finansija Riši Sunak objavio detalje vladinog novog Zimskog ekonomskog plana za sledećih šest meseci prošle sedmice, kako prestaje šema daljnjeg upravljanja, muzička industrija upozorila je na nedostatak podrške mnogim muzičarima, samozaposlenima i osoblju unutar mesta koja su prisiljena da busu zatvorena zbog COVID-19.

MVT tvrdi da je “ovo zakomplikovano tokom sastanka koji je organizovalo Ministarstvo kulture, medije i sporta kada su na brojne upite zastupnika koji su pitali šta će vlada preduzeti da spreči kolaps muzičke industrije uživo, odgovorili da se Fond za oporavak kulture – stavlja na raspolaganje, što ne znači ništa”.

Kako je propao rokenrol, ali stvarno… Ova grafička animacija je bolna istina, gledaš, ne veruješ, a ne možeš da skloniš pogled

Iz MVT to tumače kao “pokušali smo sve” odgovor.

“Na nama je – vlada možda neće uspeti da spase naše koncertne prostore, ali mi se kao pojedinci još uvek možemo boriti za svoj opstanak”, poručuju iz Music Venue Trust u želji da se lokalne zajednice shvate i žele da pomognu prostore za okupljanje svojih žitelja.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime