Kako je propao rokenrol, ali stvarno… Ova grafička animacija je bolna istina, gledaš, ne veruješ, a ne možeš da skloniš pogled

0
89
Rokenrol/Photo; devianart.com
Rokenrol/Photo; devianart.com

Doktorant koji se potpisuje Data Is Beautiful i opisuje sebe kao informatičkog geeka koji voli vizualizacije, na svom video kanalu objavljuje čudesne animirane grafikone koji efektno vizualizuju kako se menja popularnost muzike kroz vreme.

Timeline history najpopularnijih muzičkih umetnika od 1969. do 2019. godine rangiran je prema godišnjoj prodaji sertifikovanih izdanja. Podaci poslednjih godina uključuju prodaju digitalnih singlova prema izveštaju online prodavaca muzike i davatelja usluga streaminga.

Rezultat je Best-Selling Music Artists 1969 – 2019.

Međutim, način na koja ga je predstavio autor genijalna je vizualizacija u kojoj vidimo kako se u 50 godina menjao potrošački ukus publike, od Beatlesa koji su dominirali do 1972. pa vrh prepustili Led Zeppelinu, a kasnije Prisliju i Eltonu Džonum do novomilenijumskih mega-zvezda Eminema, Rijane i  Drejka, koji vrh najprodavanijih artista drži od 2013. do danas.

U grafikonu otkrivamo zanimljive činjenice, kao što je, recimo, da su Rolling Stonesi samo 1983. bili među 11 najprodavanijih i da su u minulom veku uspešniji od njih bili Pink Floyd, Queen, AC/DC, Eagles, Fleetwood Mac, Dire Straits, Bruce Springsteen, U2, Metallica, Guns n’ Roses…

U drugom grafikonu možemo da vidimo kako se u puno dužem razdoblju, u skoro 110 godina, menjala i popularnost muzičkih stilova.

Očekivano, klasična muzika je početkom prošlog veka dominirala, da bi već za nekoliko godina u prvi plan izbio country, a onda od 1933. primat preuzeo jazz.

R&B je najpopularniji postao 1953. godine, a onda 1956. ekplodirao rock and roll.

Soul nadire 1961. godine, u ranim ’70-im vladari su pop-rock i disco sve do kraja decenije, da bi 1981. u vrh žanrovske popularnosti izbio techno-pop, koji će house žanru primat prepustiti 1989.

Zanimljivo, među 11 najpopularnijih žanrova, klasični rock je iz te liste izašao 1981. godine, a hard rock tu ostao još 12 godina, da bi s početkom novog milenijuma počeli da nadiru indie rock i hip hop/rap. Ovaj poslednji primat preuzima 2009. i on traje ovih poslednji deset godina.

Od rock žanrova, punk (!) i alternativni rock se održavaju u gornjem domu, indie rock je blizu začelju, a klasičnog i hard rocka više nema među najpopularnijima.

Mi smo gledali kao hipnotisani. Verujemo da ćete i vi.

HL/Izvor: glas.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime