“Magi – Kad krenem ka”… Izložba posvećena jedinstvenoj Margiti Stefanović od 25. aprila na Kalemegdanu

0
159
EKV, Samo par godina za nas
Oglasi

Povodom 60 godina od osnivanja, Dom omladine Beograda organizuje posebnu izložbu posvećenu Margiti Magi Stefanović “Magi – Kad krenem ka”, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, koja će biti otvorena na Kalemegdanu u četvrtak 25. aprila u 18 časova, na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”.

Ovom prilikom biće predstavljeno 113 fotografija naših poznatih fotografa: Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva. Mnoge od njih će prvi put biti ekskluzivno pred očima javnosti.

BIOGRAFIJA HEROINE EX-YU ROCKA: “Magi – Kao da je bila nekad” u knjižarama

Na ovoj izložbi, čiji dizajn potpisuje Dobrila Stevanić, mogu se videti fotografije koje prikazuju jedinstvenu Margitu Magi Stefanović, počev od 1981, najpre kao lepu i darovitu studentkinju arhitekture, klasično obrazovanu pijanistkinju i devojku Srđana Vejvode, preko njenih rok početaka u sastavu Katarina II i konačno na vrhuncu njenog zvezdanog statusa, dosegnutog na jugoslovenskoj muzičkoj sceni sa popularnom grupom Ekatarina Velika. Osim hronološkog praćenja jedne velike karijere, ove fotografije razotkrivaju svu stvaralačku superiornost, ali i tragičnu sudbinu nezaboravne herojske ličnosti druge generacije “novog talasa” u Beogradu.

Život i muzička karijera Magi Stefanović (1959-2002), članice grupe Katarina II – kasnije poznatije kao Ekatarina Velika – postaju sve značajniji sa protokom vremena. Kao prva žena koja je zauzela stalno, dugogodišnje mesto u postavi nekog sastava, inače u ovom slučaju veoma uticajnog na dalje tokove naše rok muzike, Magi je postala simbol potpuno drugačije uloge dama u rokenrolu u odnosu na onu dotadašnju, otvarajući nove mogućnosti za sve devojke koje su njime želele da se ozbiljno bave, piše u najavi izložbe.

Kao talentovana klavijaturistkinja, značajno je učestvovala u kreiranju jedinstvenih pesama EKV, danas možda i popularnijih nego u ono doba, zbog svoje visoke umetničke vrednosti, čak i kod najmlađe publike. Rad Margite Stefanović u međuvremenu je prihvaćen kao deo najvrednije kulturne zaostavštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Otkriven mali biser sprskog rokenrola… Pogledajte kako Milan i Magi u hotelskoj sobi sviraju Zeppeline i EKV

Ovog proleća obeležava se tačno 40 godina otkad se pojavio album “Katarina II” (ZKP RTLJ, 1984), debitantsko ostvarenje istoimene grupe, na kome se Margita Magi Stefanović prvi put predstavila širokoj javnosti kao izvanredan muzičar i jedini put ikada bila vokal u pesmi “Kad krenem ka”. Da je među nama, ovog aprila napunila bi 65 godina. Dovoljno razloga da se njen značaj revalorizuje i Magi konačno neopozivo smesti među istaknute istorijske figure ovdašnje popularne kulture – što svi već dugo znamo da ona jeste, navodi su u najavi izložbe.

Ostaje u sećanju da je, tokom svog postojanja, grupa Ekatarina Velika objavila sedam studijskih albuma, kao i jedan uživo, snimila mnogobrojne video spotove i odsvirala mnoštvo koncerata, od kojih je upravo nezaboravan onaj niz rasprodatih uzastopnih nastupa 1989. u Domu omladine Beograda. Tokom čitave jedne briljantne decenije – u periodu od 1984. do 1994. – ova grupa muzičara bila je simbol visokog artističkog i moralnog integriteta, što je bez ikakve sumnje imao snažan uticaj na mnogobrojne druge bendove, evo sve do savremenog doba. Magi je u svemu tome odigrala izuzetno važnu ulogu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime