Ludi dijamant… Pogledajte službeni trejler za dokumentarac o Sidu Baretu

0
260
Sid Baret/Photo: screenshot YouTube
Oglasi

Dokumentarac o Sidu Baretu, legendarnom osnivaču Pink Floyda, “Have You Got It Yet?: The Story of Syd Barrett and Pink Floyd”, u britanske bioskope stiže sredinom maja.

U režiji redatelja Rodija Bogave i pokojnog autora omota albuma Storma Torgersona, dugometražni dokumentarac detaljno će opisati Baretov život i vreme u Pink Floydu uz pristup bez presedana. Za film su intervjuisani članovi klasične postave benda Dejvid Gilmur, Nik Mejson i Rodžer Voters, kao i oni koji su bili najbliži Baretu tokom njegovog života, kao što su menadžeri benda Piter Džener i Endrju King.

Shine On You Crazy Diamond… Kako je Rodžer Baret stekao nadimak Sid i zašto ga se odrekao

Baretov lik dugo je bio obavijen misterijom, a vodio je Pink Floyd u njihovim ranim danima kao kreativni vođa i glavni tekstopisac. Prvenac benda “The Piper at the Gates of Dawn” iz 1967. smatra se jednom od najboljih psihodeličnih ploča svih vremena, iako će njegovi duševni nemiri dovesti do njegovog ranog napuštanja benda koji će toekom 1970-ih dosegnuti vrhunac slave.

Upravo je Torgerson — koji je poznavao Bareta od detinjstva i dizajnirao mnoge omote Floydovih albuma — smatrao da Baretovu celu priču treba ispričati posle pevačeve smrti 2006. godine.

Ovaj dan bio je početak kraja Pink Floyda… Pogledajte 8 mm film o prvom “tripu” na pečurkama osnivača benda Sida Bareta

– Tokom Sidovog života, Storm i Flojd su ga žestoko štitili – primetio je Robert Truman, osnivač i partner koprodukcijske kuće filma A Cat Called Rover. – Storm je odbijao sve intervjue o njemu i ništa mi ne bi govorio o Sidovom životu. Posle Sidove smrti, Storm je u razgovoru s Rodijem Bogaom i Danom Abotom rekao da bi trebalo snimiti film, budući da je Sida poznavao još od školskih dana, a da Rodi režira. Storm je dobro znao sve u Sidovom ličnom i profesionalnom životu i film bi bio kaleidoskop utisaka, tačnija slika Sida napravljena od zbira njegovih različitih delova.

Reditelj Bogava je dodao:

– Da li je Sid bio samo još jedna žrtva droge? Da li je patio od nedijagnostifikovanog mentalnog stanja? Ili mu se nije sviđala pažnja i slava kad se zabava pretvorila u posao? Iako nema jasnih odgovora šta bi moglo biti slučaj, postoji osećaj kod svih oko Sida da je nešto pošlo po zlu. “Have You Got It Yet?” je hronika i mozaik Baretovih kreativnih i destruktivnih impulsa, njegove zadivljujuće prisutnosti i odsutnosti — portret složene zagonetke njegovog života.

Šta se ustvari krije iza imena Pink Floyd?

Film je imao premijeru u Everyman King’s Crossu u Londonu 27. aprila, a prikazivanje u bioskopima kreće 15. maja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za sada se niko od domažih distributera nije oglasio o mogučnosti da i mi vidimo ovaj film u bioskopima.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime