Home»Kult»Šta se ustvari krije iza imena Pink Floyd?

Šta se ustvari krije iza imena Pink Floyd?

6
Shares
Pinterest Google+
Photo: Facebook @pinkfloyd
Photo: Facebook @pinkfloyd

Pink Floyd je engleski bend koji važi za jedan od najuticajnijih u istoriji muzike. Njihova progresivna, psihodelična muzika je ono što im je donelo svetsku slavu. Tekstovi su filozofski i angažovani, zvuk eksperimentalan, aražmani uvek dramatični, a nastupi precizno režirani. Iako su kontrapop, spadaju u komercijalno najuspešnije grupe svih vremena.

Osnovani su 1965. godine u Londonu. Sid Baret na glavnim vokalima i gitari, Nik Mejson kao bubnjar, Rodžer Voters svirao je bas i pevao, dok je Ričard Rajt bio zadužen za klavijature i dodatne vokale. Dejvid Gilmor se pridružio dve godine kasnije, a ubrzo je zbog lošeg mentalnog zdravlja grupu napustio osnivač Baret.

Glavnu reč preuzima Voters i postavlja koncepte albuma koji se i danas zavidno prodaju. Od osamdesetih naovamo, članovi su napuštali projekat i vraćali mu se. Poslednji put su u celosti nastupili na posebnom Live 8 koncertu 2005. godine. Od turneja su zaradili ogroman novac, ali i dalje važe za komercijalno najuspešnije zbog činjenice da su njihovi albumi kupljeni u više od 250 miliona primeraka.

Isprva, Sid Baret je nazvao bend The Tea Set. Pod tim imenom su radili sve dok se nije dogodilo da na jednom nastupu nisu shvatili da u živahnoj underground sceni postoji još jedan bend sa istim imenom. Na brzinu je trebalo smisliti novo, pa su iskombinovali muzičke uzore.

Postoje teorije o detaljima – da li su dve Sidove ploče stajale jedna pored druge ili je video ova imena na spisku autora izvesnog albuma, ali nisu u ovom slučaju previše bitne.

Pink Anderson rođen je 1900. godine i proživeo ih 74. Za to vreme, ovaj bluzer snimio je nekoliko albuma i dosta vremena proveo na putu. Išao je u paru sa kvazi-doktorom i bio zadužen da zabavlja ljude dok su im prodavana razna “lekovita” sredstva. Dosta je voljena njegova verzija pesme “I Got A Woman”.

Flojd Kaunsil takođe je bluz pevač i gitarista, ali je svirao i mandolinu, a pripadao vrlo specifičnom podžanru. Kaunsil je predstavnik Piendmont bluesa čiji stil sviranja nalikuje na čupkanje žica. Živeo je od 1911. do 1976. godine, ali je muzikom prestao da se bavi već 1960. zbog toga što mu je šlog odneo većinu motorike. Malo je njegovih pesama snimljeno, ali se mogu naći primeri na kojima peva. Daleko je lakše čuti ga kako svira gitaru za recimo Blind Boj Fulera.

A da li je zaista bilo tako…

Izvor: mjuznews

Previous post

Zoran Predin: Treba nam neki novi "Novi talas"

Next post

HL FLASHBACK: Kako su Nil Jang i Pearl Jam uzdrmali muzički svet

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *