Lider benda Fear Factory na mukama: Ovo se ne isplati, turneje su skupe, maltene plaćamo da bismo bismo svirali…

0
305
Fear Factory/Photo: promo Nuclear Blast Records
Oglasi

U novom intervjuu za Heavy Debriefings, gitarista benda Fear Factory, Dino Kazares, ponovo je otvoreno govorio o stanju turneja posle pandemije, uključujući povećane troškove putovanja – gorivo, hoteli i troškovi letova.

Rekao je:

– Sada kada smo na turneji, postali smo žrtve svojih turneja i njihovih cena. I nedostatka dostupnosti nekih stvari, kao što su na primer autobusi za turneju. Teško je naći smeštaj, a cene nekih hotela su previsoke. Uz procente koje klubovi uzimaju, uopšte nije lako biti na turneji.

Fear Factory objavili novi singl inspirisan “Pobesnelim Maksom”, poslednju pesmu s Belom kao pevačem…

Dino se takođe osvrnuo na činjenicu da mnogi klubovi zahtevaju od bendova da im plaćaju određeni procenat od prodaje njihove robe. Obično je taj odnos 20/80, što znači da za svaki dolar koji bend zaradi prodajući majicu, klub dobije 20 centi. To je prihvaćeni industrijski standard koji, naravno, nervira bendove na turneji, posebno one čiji je prihod od prodaje robe još uvek ključan za isplativost turneje.

– Pa, vlasnici klubova kažu: ‘Ako želiš da prodaješ robu u mom lokalu, moraš mi dati deo zarade’. Tako oni to vide. To je način da zarade više novca. Hajde da hipotetički kažemo da vam plaćaju pet hiljada dolara da svirate koncert; hajde da kažemo da dobijate pet hiljada dolara. I hajde da kažemo da prodate robu vrednu petnaest hiljada dolara. I onda oduzmete 30 posto od toga. Koliko to iznosi? Nemam kalkulator kod sebe, ali recimo da morate da im vratite dve ili tri hiljade dolara od dela prihoda od prodaje. To znači da su vam samo isplatili dve hiljade dolara kao garantovani honorar. Dakle, vi zapravo plaćate da biste svirali.

Dino Kazeres, wikipedia.org

Kazares je dodao da bendovi imaju malo izbora osim da se pridržavaju ovoga.

– Cena ulaznica raste, cena robe raste i cene goriva su trenutno ludilo. Samo plaćanje goriva za autobus ili bilo koji vid putovanja, bilo da je to kamp kućica ili kombi, skupo je. Mnogi ljudi nisu toga svesni. I ne razumem zašto to ne bi trebalo shvatiti, jer i sami plaćaju puno novca za gorivo kad idu na posao. Dakle, zamislite to kad koristite veliki autobus i trošite 500 dolara na gorivo za samo jednu noć.

E to je gazdarica… Tejlor Svift podelila 55 miliona dolara bonusa ekipi svoje turneje

Ranije ovog meseca, Dino je za ADK Metal News, Reviews, Reactions & Interviews izjavio da će Fear Factory obići SAD i Evropu ove jeseni, a zatim krenuti na dvomesečnu turneju po SAD-u krajem januara.

– A onda imamo neke festivale – april, maj, jun i verovatno avgust. Na leto treba da završimo i novi album.

Nastavio je:

– To je mnogo planiranja. Pitaju nas da radimo puno stvari i na sve smo pristali, samo da bismo pokušali da ponovo iznesemo bend, da bismo pokušali da obnovimo našu karijeru. Želimo da se fanovi vrate. To se postiže novom pesmom, a zatim novim albumom.

Kris Martin: Coldplay će prestati da snima albume 2025. godine, hoćemo samo na turneje…

Instrumentalna verzija nove pesme Fear Factory-ja, pod nazivom “Roboticist”, bila je dostupna u martu kao promocija za Toneforge Disruptor, virtualni gitaristički plagin i samostalnu aplikaciju. Kazares je za Blabbermouth pričao o ovoj pesmi, koju je miksovao Dejmijen Rinod:

– U početku je trebala da bude samo instrumental za plagin, ali ispala je tako dobro da sam odlučio da je uvrstim u album. Možda će album biti nazvan ‘Roboticist’. Savršeno se uklapa u naš koncept.

Fear Factory konačno imaju novog pevača

Naredni album ove grupe biće prvi sa italijanskim pevačem Milom Silvestrom, što je zvanično najavljeno u februaru.

Veber je zamenio dugogodišnjeg bubnjara, Majka Helera, koji nije mogao da svira sa bendom zbog “problema sa planiranjem”.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime