Kraljica kojoj se dogodio rokenrol…  Htela ili ne, Elizabeta II bila je simbol najveće muzičke revolucije u istoriji

0
357
Oglasi
Kraljica Elizaveta II/Photo: shutterstock

Za vreme vladavine kraljice Elizabete II verovatno da ne postoji muzički pravac koji je stekao toliku popularnost kao što je to bio slučaj sa rokenrolom.

Dejan Cukić, muzičar, novinar i publicista, smatra da je situacija u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata otvorila put za pojavu britanskog viđenja te nove američke muzike.

– Kraljica sama će ostati zapamćena kao ‘rokenrol kraljica’, ali ne toliko svojom zaslugom, već više srećnim sklopom okolnosti da postane kraljica tako mlada, 1952. godine, na samim počecima rokenrola. Kao i da se nakon 10 godina njene vladavine dogodi taj fenomen Beatlesa, koji su ključni u celoj priči – ističe Cukić.

Beatles  su uspeli da jednu već bivšu imperiju vrate na scenu na polju pop kulture. Kraljica jeste u početku bila prilično zatečena i dosta je kritikovala svoju sestru Margaret, koja se brzo prilagodila i prihvatila novi muzički pravac i bila često viđena među rokerima šezdesetih godina.

TAJNA VEZA IZMEĐU KRALJICE ELIZABETE II, SERIJE “TWIN PEAKS” I – POLA MAKARTNIJA

Treba imati u vidu da ni svi muzičari koje je kraljica odlikovala ili proglasila za sera nisu isto reagovali. Mik Džeger ima titulu sera, ali je Kit Ričards tvrdio da nikome iz kraljevske porodice ne bi dozvolio ni da ga dotakne štapom iz daljine, a ne da mu priđe.

– Džon Lenon je vratio kraljici orden kojim su odlikovani svi članovi grupe u znak protesta protiv rata u Bijafri, dok Pol Makartni i Ringo Star imaju titulu sera. Elton Džon takođe ima titulu sera i on se najviše družio sa članovima kraljevske porodice i u njegovoj autobiografiji ima urnebesno smešnih priča o kraljici – dodaje Cukić.

U vreme velike krize u Velikoj Britaniji krajem sedamdesetih Sex Pistols su objavili pesmu “God Save The Queen” koja je bila namenjena pre svega političkom establišmentu, ali je kraljica bila njegov simbol. Pojedini članovi benda kasnije su rekli da sada ne bi pevali tu pesmu.

– Međutim, kao i svako društvo na planeti, i britansko društvo je podeljeno na rojaliste i one koji su protiv, a rok grupe su čudna bića. Među njima vlada neka vrsta muzičke hemije, a politički ne moraju da se slažu – dodaje on.

OGLASILI SE ČLANOVI SEX PISTOLSA… NEKAD SU JE ELIZABETU ZVALI “FAŠISTIČKOM” KRALJICOM, A SADA SU “OKRENULI PLOČU”

Cukić naglašava da je za njega rokenrol muzika koja saopštava nešto što autori zaista misle i osećaju, za razliku od pop muzike, koja saopštava nešto što misli da publika želi da čuje.

– Elizabeta II kao simbol ostaće upamćena po zlatnom dobu britanske rok muzike, jer se ne sme izgubiti iz vida da su Beatles prva britanska grupa koja je osvojila Ameriku, i to se zvalo ‘britanska invazija’. Finansijski su uspeli da osvoje to tržište, a samim tim i čitavo svetsko tržište, što je za poljuljanu ekonomiju britanske imperije značilo puno – napominje Dejan Cukić.

HL/Izvor: b92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime