Ko su najveći metalci u Evropi? Skandinavci i Grci žive za metal, a gde je tu Srbija… pogledajte mapu

0
255
Photo: AleX
Oglasi

Na društvenim mrežama deli se mapa s podacima o tome koliko koja evropska zemlja ima metal bendova (na milion stanovnika).

Najveći broj metal bendova imaju Finska, Švedska, Island i Norveška, dok je najmanje metalaca u Albaniji i Turskoj.

Zašto metal muzika nikada nije dobila status kakav zaslužuje? Naučna studija tvrdi da će baš metal spasiti svet!

Srbija se nalazi u donjem delu sredine tabele, sa 80 metal bendova na milion stanovnika prema podacima iz 2023. godine, dok se kompšije iz Hrvatske i Slovenije dosta bolje kotiraju, sa 147, odnosno 156 bendova. Ovu mapu možete da pogledate u nastavku.

Razvoj i podžanrovi metala

Istorija metala datira iz kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih. Prvi pioniri ovog žanra često su povezivani s bendovima poput Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple i Blue Cheer. Svi ovi bendovi imali su težak i distorziran zvuk koji je kasnije postao prepoznatljiv za metal.

Kroz godine, metal se razvijao u različite podžanrove, svaki sa svojim karakteristikama i stilom. Neki od najpoznatijih podžanrova metala uključuju:

Heavy Metal
Ovaj podžanr obeležen je velikim bendovima kao što su Iron Maiden, Judas Priest i Metallica. Heavy metal kombinuje brze gitarske rifove s melodičnim vokalima i često se bavi temama poput mitologije, fantazije i istorijskih događaja.

Thrash Metal
Thrash metal je agresivan i brz podžanr metala, poznat po bendovima kao što su Slayer, Megadeth i Anthrax. Gitare su obično brze i “teške”, a tekstovi često govore o nasilju i društvenim problemima.

METALCI CELOG SVETA DOBILI DOM… Montreal se proglasio “posebnim gradom” za heavy metal

Death Metal
Ovaj podžanr fokusira se na ekstremno brze i teške rifove, uz growl vokale koji zvuče gotovo demonski. Bendovi poput Cannibal Corpse i Morbid Angel smatraju se pionirima death metala.

Black Metal
Black metal je poznat po svojoj atmosferičnoj i mračnoj muzici, kao i često kontroverznim tekstovima koji se bave okultizmom i sotonizmom. Mayhem i Burzum su neki od najpoznatijih predstavnika ovog žanra.

Power Metal
Power metal je poznat po epskim tekstovima i brzim gitarama. Bendovi poput Blind Guardian i Helloween često koriste fantazi tematiku u svojim pesmama.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime