Kit Ričards: Džimi Hendriks je bio toliko genijalan da je skoro uništio gitaru kao instrument…

0
563
Oglasi
Džimi Hendriks i Kit Ričards/Photo: YouTube printscreen
Džimi Hendriks i Kit Ričards/Photo: YouTube printscreen

Kit Ričards ima bogatu “istoriju” sa legendom gitare – Džimijem Hendriksom. Upoznali su se kada je Hendriks bio gotovo nepoznat muzičar sa nadom da će se probiti u Njujorku, a Ričards je odmah znao da on ima jedinstveni talenat.

Jedna osoba koja je verovala u Hendriksa čak i više od Kita bila je tadašnja partnerka gitariste The Rolling Stonesa, Linda Kit. Hendriks je bio na turneji po Sjedinjenim Državama kada je manekenka pronašla taj muzički dragulj i znala je da će Ričards postati jednako opsednut njenim otkrićem kao i ona.

– Moja prvobitna misao, naravno, bila je da Kit mora ovo da vidi – rekla je Linda za Observer 2013.  – Bila sam odlučna da ga primete, da dobije ugovor o albumu i svima oduva mozak. Znala sam da ima sve što je potrebno da bude velika zvezda, pa sam odlučila da pomognem.

BIO JE PONEDELJAK, 9 SATI UJUTRU, A NA BINU JE IZAŠAO DŽIMI HENDRIKS… OSTALO JE – LEGENDA

Kada se vratio sa turneje, Ričards je odlučio da čuje oko čega se to stvorila tolika frka, a ispostavilo se da je Lindina preporuka bila više nego dobra

– Prvo sam ga čuo na putu sa Kertisom Najtom, a onda sam ga viđeo kako svira u klubu Ondine’s u Njujorku. Imao sam osećaj da gledam nekoga ko samo što nije pukao.

Džimi Hendriks/Photo: YouTube printscreen
Džimi Hendriks/Photo: YouTube printscreen

Linda je pozvala menadžera Stounsa, Endrjua Oldama, da pogleda predstavu novog talenta koji je otlrila, ali Hendriks je uzeo slobodan dan i prilika je propuštena.

IZBAČEN IZ BENDA, GAĐALI GA KONZERVAMA, OTPUŠTEN IZ VOJSKE… ALI POSLE PRVOG NASTUPA BILO JE JASNO – DŽIMI HENDRIKS JE BOG GITARE

Na sreću, ubrzo nakon toga, Čes Čendler, član The Animalsa, prihvatio je njen poziv na Hendriksov popodnevni set u kafeu Wha? i bio je oduševljen onim što je video. Od tog trenutka se rađa – The Expirience.

READ&ROLL: KNJIGE KOJE SE ČITAJU – GLASNO… “DVA SU JAHAČA PRILAZILA”… ČUDNA, ŠARENA, LUDA I POMALO KONFUZNA BIOGRAFIJA DŽIMIJA HENDRIKSA

Nakon preseljenja u London, američki gitarista ubrzo je postao glavna tema u gradu, a njegov uspon je bio nezaustavljiv. Svaki drugi gitarista na planeti izgledao je bedno u poređenju sa Hendriksovim veličanstvom, i to je razbesnelo Ričardsa.

– Jedan čovek može da uništi instrument. Džimi Hendriks, blagoslovi njegovo srce – kako bih voleo da je još uvek tu – skoro nenamerno je skoro uništio gitaru kao instrument – jednom je primetio gitarsita Stounsa i dodao:

– Zato što je on bio jedina faca koja je to mogla tako da uradi. Svi ostali su to jednostavno zeznuli, i mislili su da je zavijanje (na gitari) odgovor. Ali nije; Moraš da budeš Džimi da to uradiš, moraš da budeš jedna od posebnih mačaka.

KAD SU KLEPTON I VOTERS PRVI PUT ČULI HENDRIKSA… “UPAO” JE USRED SVIRKE CREAMA I – ROKENROL NIKAD VIŠE NIJE BIO ISTI

Pojava Hendriksa naterala je sve ostale da podignu svoje standarde, a on je postavio novo merilo koje je bilo nemoguće dostići njegovim konkurentima. U pola veka od njegove smrti, nijedan gitarista ga još uvek nije pomračio, a zamršena magija koju je stvorio na instrumentu verovatno nikada neće biti ponovljena.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime