Home»Muzika»Flashback»Bio je ponedeljak, 9 sati ujutru, a na binu je izašao Džimi Hendriks… ostalo je – legenda

Bio je ponedeljak, 9 sati ujutru, a na binu je izašao Džimi Hendriks… ostalo je – legenda

4
Shares
Pinterest Google+
Džimi Hendriks, Woodstock/Photo: YouTube printscreen
Džimi Hendriks, Woodstock/Photo: YouTube printscreen

Džimi Hendriks važi za jednog od najvećih gitarista svih vremena. Pesme koje je on izvodio ostale su vanvremenske, ali od jedne je sve krenulo.

Reč je, naravno, o pesmi “Hey Joe”. Napisao je pevač pod imenom Bili Roberts i zaštitio autorska prava 1962. godine, ali je nikada nije objavio. Numera je tokom istorije imala više obrada, a spora verzija inspirisala je tada nepoznatog Džimija Hendriksa.

LJUBAV, MIR I – BES… OBJAVLJEN TREJJLER ZA DOKUMENTARAC O NEVIĐENOM HAOSU NA WOODSTOCKU 1999. GODINE

Posle otpuštanja iz američke vojske 1962. godine, radio je kao prateći muzičar za bend The Isley Brothers i Litl Ričarda, a 1966. nastupao je pod imenom Džimi Džejms u grupi Jimmi James and the Blue Flames. Hendriks je predstavio “Hey Joe” bendu i dodao je na njihovu set listu.

Tokom nastupa u “Greenwich Village klubu Cafe Vha?”, Čes Čendler iz grupe The Animals je bio u publici i odmah je znao da je Hendriks čovek koji treba da snimi ovu pesmu.

HEJ DŽO, JESI ŠENUO, KUDA SI TO S PIŠTOLJOM KRENUO… OVAKO JE POČELA LEGENDA O PRVOM HITU DŽIMIJA HENDRIKSA

Čendler je ubedio Hendriksa da mu se pridruži u Londonu i on je postao Džimijev producent i menadžer. Udruživši Hendriksa sa Noelom Redingom i Mičom Mičelom, Čendler je napravio grupu – poznatu kao The Jimy Hendrix Experience. Snimljena je pesma “Hey Joe” i objavljena je kao singl u Velikoj Britaniji u decembru 1966. Džimijeva verzija ove pesme je u u ovoj evropskoj turneji dobro prošla, a u Americi tek kasnije.

WOODSTOCK – POSLEDNJA UTOPIJA… SVE ŠTO NISTE ZNALI O FESTIVALU KOJI NIKADA NIJE BIO “SAMO FESTIVAL”

Ovo je bila poslednja pesma koja je izvedena na Woodstock festivalu 1969. Festival je trebalo da se završi u ponoć u nedelju 17. avgusta (treći dan), ali se produžio i Hendriks je čekao svoj nastup do ponedeljka oko 9 ujutro. Nije bilo mnogi prisutnih, pošto je većina već otišla kućama, ali je Hendriks održao legendarni nastup, piše songfact.com.

 

Previous post

Jedna pesma The Smithsa zauvek je promenila život Pita Doertija...

Next post

Ako se pitate šta je "Iza ponoći"... grupa R.U.LJ.A. iz Raške ima odgovor na svom novom albumu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *