Bio je ponedeljak, 9 sati ujutru, a na binu je izašao Džimi Hendriks… ostalo je – legenda

0
197
Oglasi
Džimi Hendriks, Woodstock/Photo: YouTube printscreen
Džimi Hendriks, Woodstock/Photo: YouTube printscreen

Džimi Hendriks važi za jednog od najvećih gitarista svih vremena. Pesme koje je on izvodio ostale su vanvremenske, ali od jedne je sve krenulo.

Reč je, naravno, o pesmi “Hey Joe”. Napisao je pevač pod imenom Bili Roberts i zaštitio autorska prava 1962. godine, ali je nikada nije objavio. Numera je tokom istorije imala više obrada, a spora verzija inspirisala je tada nepoznatog Džimija Hendriksa.

LJUBAV, MIR I – BES… OBJAVLJEN TREJJLER ZA DOKUMENTARAC O NEVIĐENOM HAOSU NA WOODSTOCKU 1999. GODINE

Posle otpuštanja iz američke vojske 1962. godine, radio je kao prateći muzičar za bend The Isley Brothers i Litl Ričarda, a 1966. nastupao je pod imenom Džimi Džejms u grupi Jimmi James and the Blue Flames. Hendriks je predstavio “Hey Joe” bendu i dodao je na njihovu set listu.

Tokom nastupa u “Greenwich Village klubu Cafe Vha?”, Čes Čendler iz grupe The Animals je bio u publici i odmah je znao da je Hendriks čovek koji treba da snimi ovu pesmu.

HEJ DŽO, JESI ŠENUO, KUDA SI TO S PIŠTOLJOM KRENUO… OVAKO JE POČELA LEGENDA O PRVOM HITU DŽIMIJA HENDRIKSA

Čendler je ubedio Hendriksa da mu se pridruži u Londonu i on je postao Džimijev producent i menadžer. Udruživši Hendriksa sa Noelom Redingom i Mičom Mičelom, Čendler je napravio grupu – poznatu kao The Jimy Hendrix Experience. Snimljena je pesma “Hey Joe” i objavljena je kao singl u Velikoj Britaniji u decembru 1966. Džimijeva verzija ove pesme je u u ovoj evropskoj turneji dobro prošla, a u Americi tek kasnije.

WOODSTOCK – POSLEDNJA UTOPIJA… SVE ŠTO NISTE ZNALI O FESTIVALU KOJI NIKADA NIJE BIO “SAMO FESTIVAL”

Ovo je bila poslednja pesma koja je izvedena na Woodstock festivalu 1969. Festival je trebalo da se završi u ponoć u nedelju 17. avgusta (treći dan), ali se produžio i Hendriks je čekao svoj nastup do ponedeljka oko 9 ujutro. Nije bilo mnogi prisutnih, pošto je većina već otišla kućama, ali je Hendriks održao legendarni nastup, piše songfact.com.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime