Izložba “Retrospektiva” Alise Matović u Kulturnom centrau Ribnica

0
151
Photo: Promo
Oglasi

U galeriji Kulturnog centra u Ribnici, u sredu, 6. marta 2024. godine u 18:30, biće otvorena izložba “Retrospektiva” kraljevačke umetnice Alise Matović.

Alisa Matović je rođena 1974. godine u Torontu. Srednju umetničku školu završila je u Nišu. Fakultet primenjenih umetnosti završila je u Beogradu na smeru zidno slikarstvo. Aktivno stvara i izlaže u zemlji i inostranstvu od 1993. godine.

U izbor najboljih savremenih slikarki ulazi 2009. godine, a 2017. dobija nagradu za poseban stil u umetnosti. Od 2007. godine radi u Umetničkoj školi u Kraljevu. Učesnica je mnogih umetničkih festivala u zemlji i inostranstvu.

Photo: Promo

Njene slike su u više navrata medijski eksponirane i korišćene u filmovima, serijama, emisijama i pozorišnim predstavama.

Idejni je tvorac mnogih murala koje izvodi sa učenicima Umetničke škole.

Alisa Matović tradicionalna je saradnica Kulturnog centra „Ribnica“ Kraljevo u okviru Strit art festivala.

“Nasuprot Kerolovoj junakinji koja se obrela u svetu čuda, Alisa Matović u trivijalnom, svakodnevnom, ovostranom, a neretko i retkima vidljivom, pronalazi čudo od kojeg gradi svoje likovne svetove, a u kojima nova izmaštana stvarnost gotovo da pulsira i diše. Alisa stvara nove svetove samo okvirom platna omeđene i obuzdane, dok njeni junaci imaju svoje unutrašnje biće, a ne isključivo realistično prenesenu formu. Glavni akteri Alisinog oslikanog univerzuma nemaju samo dve dimenzije, već imaju svoju ontičku i ontološku vrednost.”

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime