Izložba “Distorzija” Nikolije Stanojević od 19. septembra do 1. oktobra u Galeriji DOB-a

0
304
Nikolija Stanojević_Through the water_acryliconcanvas_70x50cm
Oglasi

Galerija Doma omladine Beograda predstavlja Nikoliju Stanojević kroz njenu prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Distorzija”. Predmet autorkinog umetničkog istraživanja je lik i pogled savremenog čoveka koji neminovno nastaje kao posledica njegove interakcije sa društvom. Predstavljeni likovi su izobličeni odrazi u ogledalu, maske koje se postepeno formiraju pod uticajem spoljašnjih faktora.

Nikolija Stanojević kroz svoje radove, blago iskrivljene prikaze, a koje ona naziva distorzijama, zapravo pokušava da bolje i dublje pronikne u karaktere ljudi. Nikome nije prijatno da prizna urušavanje društva u kojem živimo, poput sve većeg osećaja besmisla, entropije, materijalizma i manipulacije, koje dovodi do njegovog izobličavanja a posledično i samih pojedinaca. Likovi koji nastanjuju platna predstavljaju autorkine članove porodice, prijatelje i slučajne prolaznike.

Nikolija_Stanojevic_Politics_2021_AcrylicOnCanvas_150x85cm

Iza distorzije lica i dalje je postojan čovek, u čiju suštinu bića autorka nastoji da pronikne. Taj čovek je skriven iza različitih maski kojima je bol svima zajednička. Inspirisana stvaralaštvom Franciska Goje i Džejmsa Ensora u čijim radovima nalazimo motiv maske, Nikolija želi da razotkrije pre nego da dodatno prikrije realnost kakvom je ona vidi.

DA LI ZNATE DA JE ČUVENA DA VINČIJEVA “TAJNA VEČERA” ZAPRAVO BILA – PRVI MULTIMEDIJALNI PROIJEKAT?

Nikolijin postupak je analitički. Posmatrajući svoje okruženje ona beleži saznanja o vremenu u kojem živi, istovremeno ga koristeći kao ogledalo za sopstvenu refleksiju, sa ciljem približavanja društvenoj i ličnoj istini. Kroz prizmu kritike ona daje prednost svom viđenju sveta, vođena principima humanosti i empatije. Uklanja društveno nametnute maske u kojem nam se pod okriljem „normalnosti“ poturaju sva izobličenja današnjeg življenja. U skrivenim detaljima, odsjajima čovekove trenutne spoljašnjosti, ona traga za očuvanim delovima njegove univerzalnosti.

Nikolija_Stanojevic_Untitled_2022_oil on canvas_50x40cm

Nikolija Stanojević (2001, Valjevo), student je četvrte godine akademije Universität für angewandte Kunst u Beču. Prethodno je pohađala srednju Školu za dizajn u Beogradu. Mediji koje koristi u svom radu su video, animacija, fotografija, skulptura i slikarstvo. Poslednja serija radova “Distorzija” urađena je u mediju slikarstva. Glavni fokus njenog umetničkog istraživanja su životne situacije i analiza karaktera ljudi koje svakodnevno sreće. Kroz portrete karaktera pokušava da definiše realnost u kojoj živi.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime