I Spilberg “legao na rudu”… Glasno se bunio se protiv streaminga, a sad ušao u partnerstvo sa Netflixom

0
247
Oglasi
Stiven Spilberg/Photo: YouTube printscreen
Stiven Spilberg/Photo: YouTube printscreen

Netflix je potpisao još jedan ugovor kojim jednog od najznačajnijih filmskih redatelja vezuje za ovu streaming platformu. Reč je o Stivenu Spilbergu i njegovoj kompaniji Amblin koja će, kako je objavljeno u ponedeljak, snimati nekoliko dugometražnih filmova godišnje za Netflix.

Do ovog partnerstva došlo je nakon što je Ted Sarandos, jedan od dva čelna čoveka Netflixa, dugo vremena nastojao da privoli Spilberga na ovaj potez. Konačno je u tome i uspeo, s tim da u taj dogovor ne spada novi Spilbergov film “West Side Story” koji u decembru kreće u bioskope, a snimljen je za kompaniju 20th Century Fox.

Spilbergova adaptacija kultnog američkog filma u domaćim bioskopima do kraja godine… MCF – MegaCom Film 20th Century Studios #StevenSpielberg

Posted by Headliner.rs on Tuesday, April 27, 2021

– U kompaniji Amblin priče će uvek biti u središtu onog što radimo i od trenutka kada smo Ted i ja počeli da razgovaramo o partnerstvu bilo je jasno da imamo neverovatnu priliku da zajedno ispričamo nove priče i pronađemo publiku na novi način – izjavio je Spilberg u službenom saopštenju.

Kompanija Amblin poznata je po tome što nije producirala samo filmove koje je režirao Spilberg već i one van tog kruga kao što su “1917” i “Zelena knjiga: Vodič za život”. Amblin i Netflix već su i ranije sarađivali na nekim TV serijama kao i na filmu Arona Sorkina “The Trial of the Chicago 7”. Amblin od ranije sarađuje i s kompanijom Universal, ugovor je produžen u decembru, a ti filmovi će biti prikazivani u bioskopima. U ovom trenutku nejasno je koji filmovi će se snimati za Netflix a koji za Universal.

Na primer, Spilberg priprema polu-autobiografsku dramu koju će snimati ovog leta a u kojoj glume Pol Dano i Mišel Vilijams. Pretpostavlja se da će tu dramu distribuirati kompanija Universal. ali, šta će biti s drugim filmovima kao što je komedija “Easter Sunday” koja se upravio snima i horor “The Last Voyage of the Demeter” koji će se ovog leta snimati u Evropi? Takođe, završena su snimanja filmova “The Good House”, komedije sa Kevinom Klajnom i Sigurni Viver, i “Distant”, naučno fantastičnog  filma u kojem glume Entoni Ramos i Naomi Skot.

Od žrtve zlostavljanja do filmskog trona… Stiven Spilberg snima film o svom detinjstvu

Zanimljivo, do sada se smatralo da je Spilberg protivnik streaming platformi i smatrao je da se sve što nastaje u produkciji streaming platformi i tamo se prikazuje treba da se takmiči za televizijsku nagradu Emmy a ne za filmsku nagradu Oskar. Izjavio je to pre dve godine kada je rekao:

– Čvrsto verujem kako bioskopi treba večno da postoje.

VIZIONAR SE UPLAŠIO KONKURENCIJE? Spilberg: Filmovima sa striming servisa nije mesto na dodeli Oskara

Sada kaže kako nije bitno govorimo li o velikom platnu ili televiziji jer “najbitnije su izvrsne priče kojima svako treba da ima pristup”. On je svojevremeno napisao za New York Times kako želi da bioskopi prežive i da bioskopsko iskustvo i dalje ostane relevantan deo kulture. Podsetimo, u Americi Netflix neke od svojih najvažnijih filmova ponekad prvo prikazuje u bioskopima nedelju ili više dana, a tek nakon toga počinje da ih prikazuje na streaming platformi.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime