Objektivno… to je rokenrol: Izložba fotografija Brajana Rašića u Narodnom muzeju u Zrenjaninu

0
488
Oglasi
Brajan Rašić/Photo: YouTube printsvreen
Brajan Rašić/Photo: YouTube printsvreen

Izložba “Pod sjajem zvezda – Izložba fotografija Brajana Rašića” biće svečano otvorena u sredu, 30. juna u 20 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u okviru manifestacije “Nedelja kulture”.

Kroz više od stotinu fotografija na kojima su muzičke zvezde koje je fotografisao Rašić poslednje četiri decenije, pred publikom će biti prva retrospektiva koja je priređena na području bivše Jugoslavije. Kultni rok-fotograf Brajan Rašić bio je svedok scene/slave, energije, ekstaze i svega onoga što čini atmosferu na koncertnoj bini. Njegov višedecenijski opus reflektuje istoriju čitavog jednog civilizacijskog fenomena zvanog – rokenrol.

Autor izložbe je fotograf Brajan Rašić, a producent izložbe je Darko Bađok.  Kustoskinja izložbe i autorka teksta u katalogu je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Pod sjajem zvezda, iulložba Brajana Rašića/Plakat
Pod sjajem zvezda, iulložba Brajana Rašića/Plakat

Branislav Brajan Rašić, jedan je od najpoznatijih svetskih rok fotografa današnjice. Tokom ranih sedamdesetih godina, beleži rad lokalnih i gostujućih bendova. Karijeru rok fotografa započeo je u jugoslovenskom muzičkom časopisu Džuboks, 1979. godine. Odlazi u Englesku, gde je od 1980. godine  radio  kao ekskluzivni fotograf agencije Rex Features.

Mnogi popularni izvođači i muzičke ikone iz sveta pop, rok, džez, kantri i bluz muzike ovekovečeni su njegovom kamerom: Madi Voters, Frenk Sinatra, Čak Beri, Dejvid Bouvi, Tina Tarner, Ejmi Vajnhaus, Robi Vilijams, Madona, bendovi The Rolling Stones, U2  i mnogi drugi.

Fotografije muzičkih zvezda Brajana Rašića nalaze se u magazinima, knjigama, na naslovnim stranama muzičkih albuma, izložbama koje se priređuju širom sveta, dok te fotografije ekskluzivno poseduje vodeća svetska agencija Getty Images. U svojoj karijeri dugoj četiri decenije, fotografisao je muzičke svetske zvezde na preko 8000 koncerata.

zuzetno važna stavka biografije, jeste Brajanova profesionalna saradnja sa muzičkom ikonom rok kulture Dejvidom Bouvijem, kome je bio zvanični fotograf od albuma “Let’s Dance” (1983). Od 2006. godine postaje zvanični fotograf  kultnog benda The Rolling Stones.

Pod sjajem zvezda, iulložba Brajana Rašića/Plakat
Pod sjajem zvezda, iulložba Brajana Rašića/Plakat

Izložbe Rašićevih fotografija priređivane su u muzejima i galerijama u čitavom svetu. U Srbiji, ističe se nekoliko postavki: izložba pod nazivom 40 PIX, koja je održana u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu 2003. godine, predstavljala je fotografije benda The Rolling Stones, i ovom izložbom rok fotografija je trasirala sebi put unutar izložbene delatnosti srpskih muzeja. U Muzeju Jugoslovenske kinoteke 2016. godine predstavljena je izložba Belgrade to Bowie, posvećena ovom kultnom izvođaču.  Tokom 2021. godine, uoči izložbe Brajana Rašića u zrenjaninskom Muzeju, njegove fotografije protagonista Novog talasa predstavljene su na Kalemegdanu u okviru postavke Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021), povodom 40 godina ovog muzičkog pokreta. Takođe, u Klubu RTS-a otvorena je izložba pod nazivom Tako je talasao Novi talas, gde su izložene  kultne fotografije Brajana Rašića, uz snimke njegovih kolega. U okviru izložbe “Pod sjajem zvezda”, Novom talasu data je posebna pažnja unutar konteksta globalne predstave rokenrola. Na Rašićevim fotografijama ističu se protagonisti  domaće scene, odnosno Novog talasa, bendovi Električni orgazam, Idoli, i Šarlo akrobata.

Izložba će biti dostupna publici do 31. avgusta. Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i verske zajednice i Grad Zrenjanin.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime