I Oskara je dobio… “La la land”… Ne, ne ne! Pobednik je “Moonlight”…

0
297
Oglasi
Oskar 2017/ Photo: Facebook@TheAcademy
Oskar 2017/ Photo: Facebook@TheAcademy

Drama “Moonlight” o gej crnim muškarcima pobedila je favorita “La La Land” i osvojila glavnu nagradu Američke akademije za nauku i film koja je po 89. put dodeljena u Dolbi teatru u Holivudu.

Photo: youtube.com printscreen
Photo: youtube.com printscreen

U jednom od najneprijatnijih trenutaka u istoriji Oskara, Fej Danavej i Voren Biti su proglasili pogrešnog dobitnika. Njima je neko predao pogrešnu kovertu u kojoj je bila kartica sa napisom “La La Land”, preostala od proglašenja dobitnice nagrade za najbolju žensku ulogu.

Greška je ispravljena tek pošto je veći deo ekipe filma “La La Land” preuzeo svoje nagrade.

– Nisam imao nameru da se šalim – objasnio je Biti i rekao da je – sve zbog toga što je predugo gledao u Fej.

Fej Danavej i Voren Biti/ Photo: youtube.com printscreen
Fej Danavej i Voren Biti/ Photo: youtube.com printscreen

“Moonlight”, koji je režirao Beri Dženkins, je adaptacija neobjavljenog dramskog teksta Tarela Alvina Mekrejnija koju je kritika već hvalila zbog originalnog predstavljanja crnih gej tinejdžera u Majamiju.

Premijerno je prikazana na Telluride festivalu prošle godine i osvojila niz nagrada, uključujuči i Zlatni globus za najbolju dramu.

Ovogodišnju ceremoniju dodele Oskara otvorio je Džastin Timberlejk izvođenjem pesme “Can’t Stop the Feeling” iz filma “Trolovi”.

<>

Voditelj ovogodišnje dodele, komičar Džimi Kimel, u uvodnoj reči se našalio da prenos prati 225 zemalja “koje sada mrze Ameriku”, a onda dodao – Želim da se zahvalim predsedniku Trampu. Sećate se da smo u ovo doba prošle godine mislili da su Oskari rasistički?

Nagrada za najbolji strani film pripala je ostvarenju “The Salesman” iz Irana, čiji reditelj zbog novih ograničenja putovanja nije mogao da prisustvuje dodeli nagrada.

Ašgar Farhadi/ Photo: YouTube printscreen
Ašgar Farhadi/ Photo: YouTube printscreen

On se pre početka dodele uključio u program putem video linka i poručio da se danas više nego ikad “moramo suprotstaviti fašizmu”.

Oskara za najboljeg glumca dobio je Kejsi Aflek (“Manchester by the Sea”), za najbolju glumicu proglašena je Ema Stoun (“La La Land”). Najbolji reditelj je Demijen Šazel (“La La Land”).

Izvor: b92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime