Fredijev klavir na kojem je komponovao “Bohemian Rhapsody” prodat “ispod cene” na aukciji… “samo” 2 miliona evra

0
191
Klavir Fredija Merkjurija/sotheby's
Oglasi

Mali koncertni klavir Fredija Merkjurija, na kojem je komponovao skoro sve svoje partiture iz “Bohemian Rhapsody” prodat je u sredu uveče za 1,742 miliona funti sterlinga (dva miliona evra) na aukciji u Sotheby’s u Londonu, prenijela je agencija AFP.

Ta “Baby Yamaha C2” bila je glavna stavka u rasprodaji hiljade predmeta koji su pripadali pevaču grupe Queen.

Boemska rasprodaja… Lični predmeti Fredija Merkjurija na aukciji, čak i čuveni crni klavir

Klavir je prodat ipak ispod procenjene vrijednosti koju je objavila aukcijska kuća Sotheby’s, a koja je iznosila dva do tri miliona funti sterlinga (2,3 do 3,5 miliona evra).

Merkjuri – po krštenici Farok Bulsara, britansko-zanzibarski pjevač koji je umro od side 1991. godine u 45. godini, kupio ga je 1975. godine za hiljadu funti.

Sam rukopis “Boemske rapsodije” – verovatno najvećeg hita grupe Queen sa albuma “A Night At The Opera” iz 1975. godine – prodat je za 1,3 miliona funti sterlinga (1,6 miliona evra).

Rolls-Royce koji je obožavao Fredi Merkjuri uskoro na aukciji za pomoć Ukrajini

Petnaest stranica ispisanih grafitnom i hemijskom olovkom otkrivaju različite pravce kojim se umetnik kretao stvarajući ovu pjesmu, koja je u početku trebalo da se zove “Mongolska rapsodija”.

“Boemska rapsodija” jedna je od najslavnijih rok pesama u istoriji. Bila je 14 nedelja na vrhu britanske top liste najprodavanijih singlova, od čega devet nedjelja uzastopno 1975. godine i još pet nedelja uzastopno posje vesti o Merkjurijevoj smrti 1991. godine. Singl je prodat u šest miliona primeraka.

Agencija AP je javilla da je srebrna narukvica u obliku zmije u viktorijanskom stilu koju je Merkjuri nosio u tesnom kostimu boje slonove kosti u spotu “Boemska rapsodija” prodata na istoj aukciji u sredu za najvišu cenu ikada plaćenu na aukciji za komad nakita u njegovom vlasništvu, saopštila je kuća Sotheby’s.

Narukvica je plaćena 698.500 funti (814.564 evra) – 100 puta više od procenjene niske cene.

A Kind of Magic… 8 godina borio se da postavi statuu Fredija Merkjurija u Južnoj Koreji i – uspeo

Više od 1.400 predmeta prodaje Merkurijeva bliska prijateljica, Meri Ostin, kojoj je ostavio svoju kuću i svu imovinu.

Deo prihoda od niza aukcija uživo i onlajn trebalo je da ide u dobrotvorne svrhe. Sav prihod od prodaje prstena Cartier s oniksom i dijamantima koji je Elton Džon dao Merkjuriju i koji je prodat za 273.000 funti (318.287 evra) trebalo je da ide dobrotvornoj organizaciji pevača “Rocket Man” za borbu protiv side.

Među predmetima prodatim na aukciji bili su grafike Pabla Pikasa (190.500 funti – 222.102 evra), Salvadora Dalija (48.260 funti – 56.264 evra); i Marka Šagala (63.500 funti – 74.031 evra), antikni nameštaj i mnogobrojne figurice mačaka.

Prijateljica Fredija Merkjurija: Njegova duša je posle smrti prešla u njegovu omiljenu mačku

Sotheby’s je posvetio svih 15 svojih galerija da prikaže Merkurijevu eklektičnu kolekciju, poput muzejske izložbe koju je besplatno otvorio za javnost, privlačeći više od 140.000 posetilaca za nešto više od mesec dana.

Ljudi iz celog svijeta posetili su izložbu “Freddie Mercury: A World of his Own”, a publicitet je podstakao licitacije za onlajn aukcije koje su počele prošlog meseca i završavaju se sledeće nedelje.

Čak su i predmeti koji su se činili dostupnima nekim kupcima, na onlajn aukcijama brzo pomračili procene.

Meri Ostin rasprodaje stvari Fredija Merkjurija posle 30 godina… prvo putujuća izložba, pa aukcija

Kolekcija kineskih štapića za jelo, za koje se procenjivalo da će doneti 40-60 britanskih funti (46,64-69,95 evra) ima trenutnu ponudu od 1.200 funti (1.398 evra).

Za jedan od čudnijih artikala, srebrni češalj za brkove kompanije Tiffani and Co, za koji se očekivalo da će koštati 400 do 600 funti (466-699 evra), stigla je ponuda od čak 35.000 funti (40.805 evra).

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime