Home»Muzika»A Kind of Magic… 8 godina borio se da postavi statuu Fredija Merkjurija u Južnoj Koreji i – uspeo

A Kind of Magic… 8 godina borio se da postavi statuu Fredija Merkjurija u Južnoj Koreji i – uspeo

4
Shares
Pinterest Google+
Statua Dredija Merkjurija u Južnoj Koreji, screenshot
Statua Dredija Merkjurija u Južnoj Koreji, screenshot

Okoreli fan grupe Queen otkrio je bronzanu statuu Fredija Merkjurija u prirodnoj veličini na južnokorejskom ostrvu Čeđ, posle osmogodišnjih napora da oda počast pokojnoj legendi.

Muzika britanske rok grupe Queen popularna je u Južnoj Koreji, zemlji koja se više povezuje s domaćim K-pop bendovima, uključujući globalne megazvezde BTS.

KAKO SU SE DRUŽILI FREDI MERKJURI I MARADONA, DOK SU NJIHOVE ZEMLJE RATOVALE…

Biznismen iz Čeđua i vatreni fan grupe Queen, Baek Sun-jeob (57) slušao je godinama tajno snimke Fredija Merkjurija koji je preminuo od komplikacija povezanih sa AIDS-om 1991. godine.

Naime, muzika grupe Queen bila je zabranjena u Južnoj Koreji 1970-ih jer je tadašnji vojni diktator Park Čang-hi smatrao “neprikladnom” u doba kada je muškarcima bilo zabranjeno da puštaju kosu.

– Merkjurijeve pesme su me “održavale uprkos mnogim preprekama na putu” – rekao je Baek za AFP, dodajući da je postavljanje statue bila “emocionalni osmogodišnji pakao”.

– Počeo sam da šaljem imejlove 2014. tražeći odobrenje grupe Queen za pravo na postavljanje statue – rekao je Baek za AFP.

Pisao je svakog meseca, ali nije dobio odgovor sedam godina.

FREDI MERKJURI JEDNOM DAVNO DAO JE INTERVJU ZA DŽUBOKS… EVO ŠTA JE REKAO O JUGOSLAVIJI

Početkom 2020. konačno je dobio odgovor uoči prvog južnokorejskog koncerta grupe Queen – članovi benda i zvaničnici izdavačke kuće bili su spremni da ga prime u Seulu.

Taj koncert bio je rezultat popularnosti grupe u Južnoj Koreji nakon što je gotovo 10 miliona ljudi pogledalo biografski film “Boemska Rapsodija” iz 2018. nagrađen Oskarom, s Ramijem Malekom u glavnoj ulozi.

U zemlji od 51 milion ljudi, to znači da je otprilike petina stanovništva gledala film u bioskopima, gde je zaradio 70 miliona dolara i nedeljama bio na vrhu liste bioskopskih blagajni.

Statua Dredija Merkjurija u Južnoj Koreji, screenshot
Statua Dredija Merkjurija u Južnoj Koreji, screenshot

Pošto je konačno dobio odobrenje 2020. godine, Baek je potrošio 50 miliona vona (blizu 40.000 evra) na naručivanje 177-santimetarske statue Merkjurija sa stisnutom pesnicom, koji je konačno otkriven u četvrtak na slikovitoj obali Čeđua.

To je druga statua pokojnog pevača koji je odobrila grupa Queen. Prva je u Montreu u Švajcarskoj, gdje je Merkjuri živeo i snimao albume.

KAKAV JE TO BIO LIK… FREDI MERKJURI SVOJIM PRIJATELJIMA ŠALJE PRAZNIČNE POKLONE I POSLE SMRTI

Uprkos popularnosti grupe u Južnoj Koreji, Baek se suočio s protestima zbog svog projekta, a neki su se žalili da je podigao “statuu homoseksualca”.

Iako biografski film iz 2018. nije bio cenzurisan u bioskopima, lokalna TV stanica SBS prošle godine je bila izložena kritikama kada je izbrisala scenu u kojoj glavni lik ljubi muškarca.

Baek je rekao da se nada da će statua pomoći “da oni koji su kritični prema seksualnim manjinama preispitaju svoje percepcije”.

HL/Izvor: hina

Previous post

Nije samo "princ pop-punka"... Machine Gun Kelly režirao svoj prvi igrani film u kome, naravno, igra glavnu ulogu

Next post

Bio je 22. april, a Beogradom se orilo "Mir, brate, mir!"... i mislili smo da smo je gotovo, a tek je počelo...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *