Direktorka škole iz Aleksinca pokrenula lavinu: Deci treba rokenrol, ovo što danas slušaju je maltretiranje mozga i ušiju… Ko ode s njima na ekskurziju može da se vrati samo s mentalnim poremećajem

7
12386
Maja Radoman Cvetićanin/Photo: Saša Gidra Marković
Oglasi

Direktorka Osnovne škole “Vožd Karađorđe” Maja Radoman Cvetićanin pokrenula je pravu lavinu posle video intervjua koji je dala Saši Gidri Markoviću za Aleksinac.net.

Ona je, naime, učenicima kupila bubanj kakav priželjkuju profesionalni muzičari, sa idejom da škola u neko dogledno vreme dobije učenički rok bend, ali i upozorila da nove generacije odrastaju uz muziku od koje “boli mozak”.

– Moja ideja je da sredstvima koje škola ima imamo nabavimo još neki muzički instrument i omogućimo deci da uče da sviraju. Već nam se javljaju zaljubljenici u bubanj, neki od njih su fantastični bubnjari, ali nemaju mesto gde da vežbaju. Želimo da budu naši saradnici i da đake nauče da sviraju. To bi bi bio korak ka osnivanju muzičkog benda koji bi promovisao rok muziku koju svi volimo i koja smatram da treba da zauzme mesto koje mu pripada. Rokenrol smatram protivtežom u odnosu na turbo folk i sav šund kojim smo zatrpani sa svih strana – rekla je za Aleksinac.net direktorka Maja.

Maja Radoman Cvetićanin/Photo: Saša Gidra Marković

Ona kaže da možda zvuči poražavajuće, ali ima dece koja nisu nikada bila ni na jednom rok koncertu.

– Istina je, ima dece koja nikad nisu bila na rok koncertu. To je nedopustivo, Mi smo generacija koja je odrastala uz rokenrol, i uz njega učila šta su prave vrednosti, pa smo posle zato i na pravi način shvatali i vrednosti koje ima naša tradicionalčna muzika. Ovo što deca danas slušaju je maltretiranje mozga i ušiju. Ko god je skoro išao s decom na ekskurziju mogao je da se vrati samo sa nekim mentalnim poremećajem posle dva, tri dana sa njima. Ali, oni nažalost nemaju izbor koji smo mi imali. Mogli smo da slušamo i rok i džez i klasičnu muziku, pa smo potom, kad sazrimo kao ljudi, mogli da biramo. Današnja deca nemaju tu mogućnost. Ukoliko ponudimo deci samo turbo folk ili muziku za koju ne znam ni kako se zove, mi ništa nismo uradili. Samo smo im ograničili mogućnosti – kaže Radoman Cvetićanin.

Aleksandar Žikić o muzičkom ukusu mladih: Ovo nije vreme za rokenrol, već vreme mlake i mlitave umetnosti…

Maja Radoman Cvetićanin/Photo: Saša Gidra Marković

Prema njenim rečima, škola sada ima bubnjeve, gitaru, klavijaturu i razglas, a uskoro će kupti Orfov instrumentarijum. Nedostaju im instrumenti poput bas gitare, tarabuke, saksofona, klarineta i drugih instrumenata, tako da su im svi donatori dobrodošli.

– Imamo puno učenika 7. i 8. razreda koji su zainteresovani za rokenrol, ali ne znaju ništa o njemu. Roditelji su prezaposleni i nemaju vremena da se angažuju oko toga. Zato nameravamo da opremimo kabinet, da se u školi svi angažujemo i da kod dece izgrađujemo različite veštine. Da kulturu približimo školi, da ona nije vezana samo za ustanove kulture. Svi treba da se potrudimo, ne možemo ništa da budemo bez kulture i duhovnosti – kaže direktorka.

Srđan Gojković Gile je optimista, uprkos svemu: Dobro je što još uvek ima mladih bendova koji žive rokenrol

Maja Radoman Cvetićanin/Photo: Saša Gidra Marković

Cane u svom stilu objasnio “šta ne valja”: Izgubili smo vreme udovoljavajući glupacima… a vremena nemamo

Ona je kazala da škola “Vožd Karađorđe” svakog četvrtka, sa željom da promoviše kulturu i približi deci i roditeljima kulturna dešavanja, organizuje pesničke večeri, nastupe horova i slične manifestacije. Na njenu inicijativu, dodala je, škola je domaćin “Čitalića”, međunarodne smotre čitanja koja okuplja stotine dece iz Srbije i dijaspore. Učenici učestvuju u brojnim sekcijama, školskim klubovima i vannastavnim aktivnostima.

Oglasi

7 KOMENTARA

  1. U Vaše vreme, profesorka, oni koji slušaju rok su smatrani narkomanima! Nijedna mladost nije shvaćena. Pa, hajde, ne moramo ih shvatati, ali nemojmo im nametati nešto svoje po svaku cenu, naročito iz ubeđenja da je ono naše bogzna kako ispravnije. Na stranu to što se ni meni ne sviđa današnaj muzika, ali to je muzika ove mladosti! Kao što je ex-yu muzika moje.

    • Izvinjavam se, ali nije tačno. Moji roditelji i roditelji mojih prijatelja nisu nas smatrali narkomanima. Ova današnja, ako se može uopšte tako nazvati, muzika nije “muzika” ove mladosti. To je manipulacija da se uništi svaki nagoveštaj razuma, bunta i želje za promenama. Sramotno je uopšte to nešto stavljati u istu rečenicu zajedno sa rock’n’roll-om. Ostavljena je borba nama roditeljima da utičemo na svoju decu da ne slušaju ovakve gluposti. Ja i moja žena smo uspeli, a vi?

  2. Nije tačno da nemaju izbora. Naprotiv, imaju daleko veći izbor ali su prizemni i površni. Ogromna većina. Inače, pozdravljam inicijativu da se deca uvuku u rokenrol.

  3. Oduševljena sam inicijativom. Deci je više nego ikad potreban podsticaj i navođenje. Dezorijentisani su i prihvataju ono što im se najagresivnije nudi. Deca praktično nemaju izbor iako ga imaju više nego ikad s naše tačke gledišta. S njihove nemaju.

  4. Nije tačno da nemaju izbora.Imaju ga ite kako,mnogo više nego mi.Mi smo imali dva tri TV kanala,petkom naveče je išao hit meseca ubrzo se pojavila Top lista nadrealista i to je sve išlo na dva tri kanala zavisno od grada i republike.Bilo je muzičkih časopisa “Džuboks,Rock,ITD,Zdravo,Bravo i dr.Slušao se radio B92 StudioB,202 koji su puštali dobru muziku,popularna emisija Radioskop i dr.A opet osamdesete su bile Bum Rock n Rolla.Ko nije slušao Društvo je bilo podijeljeno na rokere i šabane.Svako ko je iole držao do sebe i težio da ide sa vremenom slušao je Rock.I tačno je da su nas zvali narkomanima,pankerima,padavičarima i dr.Sjećam se da je milicija do početka osamdesetih šišala kosijanere.dok osamdesetih nije krenula prava revolucija.Onda nam nisu mogli ništa.Činilo nam se da je čitav svijet naš i da to vrijeme neće nikad prestati,a onda su došli popovi,topovi,pinkovi i turbo folkovi.Nemojte mladima nametati Rock.Rock je muzika pobune i neslaganja.Rođen je na ulici u početku kao reakcija mladih na konzervativni svijet autoriteta njihovih roditelja.U prirodi Rocka nije da bude na silu nametnut,on je stvar slobodnog izbora.Ako mladi ne žele takvu slobodu,nemojmo im je nametati.Sloboda nije sloboda ako se nameće a Rock je sinonim za slobodu.Pokušajte da nađete neki drugi pristup,ja ga iskreno ne znam.Mislim da problem treba sagledavati u uzrocima zašto se sve to događa,ko stoji iza masprodukcije neukusa i koji mu je motiv i interes.Tu treba tražiti rješenje a ne u nametanju bilo ono meko ili tvrdo.

  5. Svaka čast direktorki. Deci treba dati mogućnost izbora. Ono što mogu da vide danas na televiziji a i ostalim medijima je sve samo ne muzika. Poštujem izvođače narodne muzike ali pod tim smatram izvođače prave narodne muzike a ne ove koja je zastupljena u medijima zadnjih desetak godina. Ali postoje i ostali žanrovi muzike sa kojima treba upoznati decu

  6. Prvo otici na neku proslavu i shvatiti da je to nemoguce.Dobro ili lose ovo 2024 godina i to se slusa.I ja bih na rok koncert .

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime